ЖЕНАТА ТРЯБВА ДА ВЗЕМА ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА ПОНЕ ТРИ МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЛАНУВАНА БРЕМЕННОСТ

Снимка: Екатерина Димитрова

 Д-р Светла Иванова е акушер-гинеколог с 30-годишна практика. В момента работи във ВМА – София и в МЦ „Вера Санте“.

Д-р Иванова, кога е най-подходящият момент да зачене една жена?

Когато нито е много млада, нито  много стара. Най-добре е, когато тя е по-узряла и е осъзнала майчинството, което й предстои. Жените го осъзнават по различен начин. По един начин се изживява майчинството в млада възраст, когато е станало непредвидено и от немай-къде трябва да се износи и роди детето, защото това е най-правилно по отношение на здравето. И съвсем различно е усещането, когато жената целенасочено е забременяла, износила е с огромно желание и е родила детето.

Какво трябва да се направи при планиране на забременяване?

На първо място, с или без бременност, всяка жена задължително трябва да ходи редовно на профилактични прегледи. Добре би било да посещава акушер-гинеколог веднъж или два пъти в годината за такива прегледи. Така тя поддържа едно чудесно гинекологично здраве. Ако редовно са правени цитологични, класически гинекологични прегледи, ехографски, когато резултатите са добри, жената няма проблем да забременее.

Много жени знаят, че е добре да вземат фолиева киселина поне три месеца преди планувана бременност. А в повечето европейски държави представителките на нежния пол в репродуктивния си възрастов период приемат по една таблетка всеки ден. И в случаи, когато бременността не е планувана, а майката редовно е пиела фолиева киселина, детето е протектирано по отношение на спина бифида и увреждания на невралната тръба.

 

Разкажете  и за пренаталната диагностика по време на бременността!

Препоръчително е да се направи фетална морфология и биохимичен скрининг, след като науката го позволява. Биохимичният скрининг е изследване за най-често срещаните хромозомни заболявания, които в повечето случаи са наследствени. По-рядко може да се получи такава болест, вследствие на външна причина, довела до нарушаване на делителното вретено в определена фаза на делене на клетката. Обикновено те са генетично обусловени и при семействата, които имат в рода си по права линия такова генетично заболяване, на  бременната задължително се прави биохимичен скриниг по медицински показатели. Същото е и ако в семейството вече е родено дете с хромозомно увреждане или ако в двойката има споннтанни аборти с неизяснена причина. Всички останали случаи са препоръчителни, а не задължителни за биохимичен скрининг и фетална морфология. Трябва да се има предвид, че задължително след това се пристъпва към амиоцентеза, което е категорично доказателство – има или няма нарушения в хромозомния набор на бебето.  Сега вече съществуват и неинвазивни (кръвни) тестове за ранна диагноза на хромозомните болести, които се правят в началото на третия месец от бременността. Те са с точност над 99% и понякога са в комплект със застраховка.

Чрез феталната морфология може да се огледат всички вътрешни органи на плода и да се знае дали ще се роди здраво бебе, или, ако вече има някакво увреждане, за което, ако се вземат мерки веднага след раждането, детето ще получи шанс да живее нормално и да бъде здраво.

Не са малко децата с увреждания у нас, за които чрез дарителски кампании  се събират средства за лечението им, но трябва да се обърне повече внимание и на това – да се раждат възможно най-малко деца с увреждания.

 

Какви храни трябва да консумира бременната жена?

Трябва да отбележа, че бременните в повечето случаи са здрави, а не болни хора. Бременността не е диагноза, а физиологично състояние за младите жени. Това ще рече, че един здрав човек може да яде и пие всичко, което му се иска в момента (без наркотици, лекарства, алкохол). Не бива да се прекалява обаче с много солени, много сладки и много тестени неща. Затова жената трябва редовно да ходи на консултация, където, на базата на направените изследвания, ще я посъветват на каква диета да наблегне. В един момент такива са белтъчните храни, след това – витамините, малко повече желязо и т.н. – според нуждата.

 

Колко килограма е нормално да наддаде жената по време на бременност?

Между 12 и 14.

 

Какви промени и усложнения могат да настъпят в организма през този период?

 Настъпват промени по отношение на хормоните, на мастите, на захарите. Но когато жената се храни нормално и слуша съветите на лекарите, грешки не се правят.

Понякога по време на бременността се отключват или се проявяват клинично някои болестни състояния. И всъщност това е възможност да се хване навреме евентуално предстоящо развитие на дадена болест при майката. Много често диабетът се диагностицира по време на бременност, без жената да е знаела, че има предразположение да се разболее. Дори понякога вече диабетът е и факт. Затова в първата консултация, още при регистрацията на жената, се пуска пълен комплект биохимични изследвания и ако има нарушен глюкозен толеранс, се установява заболяването. В такива случаи се прави специфичен тест, който показва има ли шанс да стане бременност с диабет  или бъдещата майка е само с нарушен глюкозен толеранс, но след време може да се отключи болестта.

 

Трябва ли да ражда в такива случаи?

Да. Жената ще роди при всички случаи, но няма да страда детето. Защото, ако тя е с нерегулирани показатели, ще използва инсулина, който бебешкият панкреас произвежда или ще използва щитовидната жлеза на плода, ако има проблеми с щитовидната си жлеза. Всъщност, вместо детето да използва майката, за да се развие, да порасне и да стане жизнеспособно, в този период на бременността майката го „експлоатира“ по отношение на ендокринната функция.

 

Как да се подготви бъдещата майка за раждането?

Сега вече има училища за бременни, в които се обръща специално внимание на психопрофилактиката – точно за готовността жената да участва активно в раждането, да не се страхува и да бъде в помощ на персонала. Защото страхът не помага. Няма нищо страшно една жена да роди нормално, тъй като то е заложено в природата й, защото 9-10 месеца тя се подготвя и физиологически, и психически за този процес. И организмът е готов наистина да си свърши работата. Малко са случаите, в които може да има несъответствие в размерите на таза и на плода. Рядко се наблюдават  други придружаващи заболявания, които биха попречили на майката да е в добро здраве след раждането. Това са някои вродени заболявания, сърдечни, някои придружаващи бременността състояния на очните дъна, например, големи диоптри. Това може да доведе до отлепване на ретината или до нарушение зрението на жената. В такива случаи тя не трябва да роди нормално, а – да й бъде обяснено, че правилното раждане е оперативно, за да не се получат усложнения.

 

Какви лекарства могат да се приемат по време на бременност?

Всички, които са по лекарско предписание. Например по време на грипната епидемия, когато има усложнение, бременните се опасяват да пият антибиотици, защото може да стане нещо на бебето. Няма страшно! Има възможност да се избере подходящ антибиотик, който да не е вреден нито за майката, нито за бебето, а тя ще бъде излекувана от инфекцията. Далеч по-вредно е детето да бъде подложено на една стресова по отношение на токсините ситуация и на температурата. Един фебрилитет може да бъде много по-опасен за бебето отколкото един антибиотик. По добре е бременната да вземе подходящ антибиотик, да оздравее за една седмица и да няма вредни последици. Защото една висока, нелекувана температура или инфекция може да стане причина за загуба на плода.

 

Какво се разбира под патология на бременността?

В патология на бременността лежат жени, които може да нямат никакъв проблем по отношение на зачеването и износването на бременността по линия на акушерската част, но да са с други придружаващи заболявания. Или пък да липсват някакви придружаващи заболявания, но да има проблем с контракциите, с плацентата, с  кръвния ток през кръвоносните съдове на пъпната връв, с развитието на детето. Различни са случаите. Например в началото през първия триместър на бременността най-често проблемът е прокървяване. След това проблемът е да се види има или няма вече добре оформена плацента, която да поеме бариерната функция. Рисков период е дали плацентата ще успее да си поеме ендокринната задачка. В средата на бременността (четвъртия месец) много често възникват рискове по отношение на шийката и възможността от по-ранно разкритие. Тогава може да се наложи бременната да лежи в патология на бременността, за да се предотврати разкритието, да се направи серклаж, за да остане затворен цервикалният канал и да се износи (т. нар. инсуфициенция на шийката). В третия триместър вече може да има проблем по отношение на контракциите, ритъма на сърдечната дейност, нарастването на плода. Може да има и проблем с кръвното налягане. Всеки случай е индивидуален.

 

Може ли да се води полов живот по време на бременността?

Може, стига да няма лекарска забрана. Например, ако жената има кървене по време на бременността, не се разрешава. Или ако й е правен серклаж на шийката – също. Но, ако бременността е безпроблемна, жената е здрава, няма съмнение за пукнат мехур, не са настъпили усложнения в хода на бременността, ако партньорите искат, могат да правят секс.

 

При проблемно забременяване какви изследвания и процедури се правят?

Ако известно време партньорите правят опити за забременяване и не се получава, тръгваме по пътеката да докажем съществува ли стерилитет, или просто не се е случило. Защото има нетърпеливи двойки, които например след двумесечни опити решават, че е налице проблем. А това не е така. Става дума за пропуснат шанс да е осъществен контакт по време на овулация, когато бременността е можело и да се случи. Защото реално оплождането става в определена фаза от менструалния цикъл и ако по това време не е имало сексуален контакт, означава, че нито жената е „дефектна“, нито мъжът има проблем, а просто е пропуснат моментът. Например, когато двойката не е непрекъснато заедно, защото единият работи настрани или често пътува, тогава може да се пропусне овулацията.

За стерилитет говорим, когато са правени повече от година непрекъснати опити за зачеване без предпазни средства, при редовен полов живот. Тогава вече тръгваме по пътеката да търсим по метода на изключването от най-малко опасните към инвазивните методи. Започва се с тестовете за овулация. Такива се продават в аптеките. Като, разбира се, сме приели, че жената е била на преглед, здрава е и няма други придружаващи инфекции и проблеми. Целта е да се разбере има ли жената овулация. Защото менструацията и овулацията невинаги вървят ръка за ръка. Жената може да е с редовен цикъл и да няма овулация. Тези тестове се правят подобно на тестовете за бременност, достъпни са и не се налага да се ходи до лекаря или да се отсъства от работа. Успоредно с това трябва да се направи и спермограма на мъжа. Статистиката сочи, че в над 50 процента от случаите на стерилитет при двойките причината е у партньора. И това например, че мъжът има деца от друга връзка, не е гаранция. Много може да са причините за вторичен стерилитет. Дори, ако двойката има едно дете, след няколко години, когато решава да създаде второ, се оказва, че съществува проблем и той е у мъжа. Причини може да са работата във вредна среда, стрес, появила се във времето имунна несъвместимост и др.

Като изключим проблема „мъжки стерилитет” и ако се окаже, че жената има овулация, партньорът няма проблеми, се прави хормонален статус на партньорката. Защото напоследък много често при младите жени се наблюдават проблеми с щитовидната жлеза, с други жлези с вътрешна секреция, които малко или много влияят на общото ендокринно състояние на жената. Т. е. тя може да има овулация, да забременее, но да не може да задържи вече оплодената яйцеклетка в матката. Така след направения хормонален статус, ако всичко е наред, трябва да се извърши хистеросалпингография, по-популярна в разговорния стил като цветна снимка на тръбите. Целта е да се види дали те са проходими, или не са. Защото една нелекувана протрахирана хлдиална инфекция може да е довела до запушване на тръбите и при преглед да не се хваща. Или ако лечението е започнало по-късно, може да са се появили вече нежни сраствания. Хистеросалпингографията има и диагностичен, и терапевтичен ефект. Защото хем се вижда проходимостта, хем, ако тези сраствания са много фини, те могат да бъдат разкъсани и да се възстанови проходимостта, за да не се стига до лапароскопия.

 

Кога двойката се насочва за ин витро?

Ако се окаже, че стерилитетът е тубарен, се прави асистирана репродукция. При такова изследване се виждат вродени аномалии на женските полови органи. Може например жената да има матка, яйчници, но единият да е недоразвит или да бъде с някаква недозавършена в развитието си тръба, която да е пречка за стигане на оплодената яйцеклетка до матката. В такива случаи има и диагностична, и терапевтична възможност. Тубарният стерилитет е най-успешната ин витро репродукция, защото там причината в повечето случаи е механична. Жените хормонално са здрави, но пътечката, по която вече оплодената яйцеклетка трябва да стигне до матката и да се инплантира, е нарушена и няма как да премине. Сперматозоидът е преминал, защото е мъничък, а оплодената вече яйцеклетка е много пъти по-голяма и не може да мине по тази нарушена проходимост на тръбата. Чрез ин витро се прескача пътечката и се внася вече оплодената яйцеклетка в кухината. Оттам нататък жената, която е  с хубава матка, с хубави лигавици, с добри хормони, си износва бременността и ражда 1,2 или повече деца.

Понякога се оказва, че има имунни несъвместимости между партньорите. Т. е. и двамата са здрави, но деца няма. Тогава се обръщат към клиниките по ин витро и се ражда здраво дете.

При нормални условия се променя проходимостта на цервикалния мукус и тогава сперматозоидите не могат да стигнат навреме. Докато преодолеят този жилав секрет в цервикалния канал, се губи време и когато стигнат до яйцеклетката, тя вече не е годна за оплождане. По този начин се съкращава пътят най-лесно при някои от формите с инсиминация. Тя е пак вид асистирана репродукция, но не се стига до ин витро. А еякулата от партньора директно се впръсква вече в кухината. Съкращава се пътечката до кухината на матката. Но трябва тръбите да са проходими, за да стигнат сперматозоидите до яйцеклетката, да я оплодят и да се върнат обратно в кухината на матката.

 

Какво ще посъветвате бъдещите майки?

Задължително да отидат навреме на консултация, да бъдат регистрирани още в първия триместър на бременността, за да може да им се направят подходящите изследвания навреме, за да се създадат максимално добри условия за  развитие на детето.

 

  Екатерина Димитрова

  

 

За контакт с д-р Светла Иванова – 0888901853 и 0888008913

1 коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*