МОГАТ ДА ИДЕНТИФИЦИРТ ПРИЗНАЦИ НА РАК НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР ДЕСЕТ ГОДИНИ ПРЕДИ ПОЯВАТА МУ

Изследователи твърдят, че от генетични мутации могат да прогнозират развитието на рак на пикочния мехур десет години преди лекарите да го потвърдят, съобщава ТАСС. Научната статия е публикувана в EBioMedicine.

За да предскажат рака, учените са разработили тест UroMuTERT. Същността на неговата работа е да идентифицира мутации в „превключвателя“ на гена, който регулира процесите, протичащи в крайните участъци на хромозомите – теломерите. Те играят важна роля в живота на клетките – по-специално, с всяко делене теломерите се съкращават. Когато дължината им достигне критична стойност, клетката вече не може да се дели.

Благодарение на гена, изследването на „превключвателя“, към който е насочена разработката на учените, върху теломерите се появяват повтарящи се последователности ДНК. Мутациите в този „превключвател“ могат да направят процеса на делене на клетките безкраен. В резултат на това при тях загива „ограничителят“, който е предпоставка за поява на злокачествен тумор.

Следи от такива мутации могат да бъдат открити в урината на потенциалните пациенти. За да проверят доколко е ефективен този тест, учените са изследвали здравословното състояние на жителите на една от иранските провинции в периода 2004 – 2008 година. При 30 от тях десет години след проучването лекарите са диагностицирали рак на пикочния мехур, а при 14 тестът е открил следи от мутации.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*