ЛЮБОВТА КЪМ ЧАЯ ИЛИ КАФЕТО Е ЗАЛОЖЕНА В ГЕНИТЕ

чай

Учени от Rilken Center for Integrative Medical Sciences и университета в Осака решиха да установят дали има генетични връзки в избора на хората да пият чай или кафе, съобщава CNN. За тази цел те са изследвали генетична информация и хранителните предпочитания на над 160 000 японци. Резултатите от това проучване са публикувани в списание Nature Human Behavior. То е представило 13 хранителни предпочитания, включително консумация на алкохол, избор на напитки и храни, които са свързани с определен набор от гени. Някои от тези асоциации увеличават вероятността от заболявания като рак и диабет.

Храната до голяма степен определя човешкото здраве, но сега е доказано вече, че и гените също определят избора си в храната. Геномните изследвания обикновено се провеждат за търсене на специфични генетични вариации, свързани с повишен риск от едни или други заболявания. Например 1000 души са групирани заедно, за да се определи как вариантите или промените в техните ДНК могат да бъдат използвани за прогнозиране на развитието на различни заболявания.

Установени са различия в ДНК, които влияят на любовта на човек към кафе или чай. Тези гени са засилвали възприемането на определени вкусове, което се е отразило на формирането на хранителните предпочитания. Някои гени влияят на желанието на човек към горчив вкус и затова той често избира тофу. А при липса на такива варианти той консумира по-малко алкохол или въобще не употребява такъв. При почитателите на риба и зеленчуци се наблюдават генетични варианти, които ги правят по-чувствителни към умами (един от петте основни вкуса, които различава човек, близо е до усещането за солено).

 

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*