Д-р Ралица Панчева: СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ ЧЕСТО МОЖЕ ДА Е ПРИЧИНА ЗА УВРЕЖДАНЕ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ И БЪБРЕЦИТЕ

Снимка: Екатерина Димитрова

Д-р Ралица Панчева е завършила медицина със „Златен Хипократ“. Работи като главен асистент в клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ „Александровска“. Специалист – кардиолог.  Притежава европейска диплома по кардиология от Европейското дружество по кардиология (ESC). Има много участия в национални и международни симпозиуми по кардиология.

Какво представлява сърдечната недостатъчност?

Сърдечната недостатъчност е клиничен синдром – резултат от структурни и функционални нарушения на миокарда на сърцето. Може да бъде и резултат от заболявания на клапите, ендокарда, перикарда, ритъмни, проводни нарушения. Нараства с напредване на възрастта, като при лицата над 70 години честотата е над 10%. Доживотният риск към 55-годишна възраст за възникване на сърдечна недостатъчност възлиза на 33% при мъжете и 28% при жените.

Какви хора са предразположени към сърдечна недостатъчност?

По-предразположени към сърдечна недостатъчност са пациенти, които имат исхемична болест на сърцето, такива с дългогодишна неоптимално контролирана хипертония, хора с различни клапни сърдечни заболявания, онкоболни, които провеждат химиотерапия и лъчетерапия и тези, които приемат токсични субстанции. Понякога сърдечната недостатъчност може да бъде обусловена от различни вирусни инфекции, метаболитни и хормонални нарушения.

А деца страдат ли от сърдечна недостатъчност?

Да. В такива случаи причина за сърдечната недостатъчност е дилатативна кардиомиопатия или други видове кардиомиопатия. При децата и при по-млади пациенти етиологията на кардиомиопатията е генетична. А когато не може да се установи причина, говорим за идиопатични случаи на кардиопатия.

Какви са симптомите?

Един от първите симптоми е задухът при усилие, тоест когато пациентите изминават някакво разстояние, почват да се задъхват и се налага да спрат или да намалят темпото. Същото е и при изкачване на стълби. При хора със сърдечна недостатъчност намалява физическият капацитет, чувстват умора при определени физически усилия. Друг симптом е ортопнеята – хората нощно време се събуждат от задух, а, за да дишат добре, някои от тях използват по две-три възглавници. Страдащите от сърдечна недостатъчност имат и отоци по долните крайници.

Колко форми има сърдечната недостатъчност?

Според препоръките на Дружеството по кардиология от 2016 година сърдечната недостатъчност се разделя съгласно фракцията на изтласкване на три форми – със запазена фракция, с междинна фракция и сърдечна недостатъчност с редуцирана фракция. Разграничаването на пациентите със сърдечна недостатъчност е важно поради различните подлежащи етиологии, демографски особености, коморбидности и отговори към приложената терапия. Пациенти със запазена фракция са предимно жени с артериална хипертония, при които честотата на предсърдно мъждене е висока. Тяхната смъртност и рехоспитализации често е свързана с техните коморбидности, докато при тези с редуцирана фракция причина за рехоспитализация е самата сърдечна недостатъчност. Сърдечната недостатъчност с понижена фракция на изтласкване засяга повече мъжете и е висока честотата на исхемичната болест на сърцето. Тази група има и по-висока смъртност, както и по-чести рехоспитализации. Сърдечната недостатъчност с междинната фракция заема междинно място между двете групи. Все още не е достатъчно добре изучена, като някои изследвания казват, че е по-близка до тези със запазена фракция на изтласкване.

Какви са новостите в лечението на това заболяване?

Само за сърдечната недостатъчност с редуцирана фракция имаме утвърдена терапия, за която с множество проучвания е доказано, че повлиява прогнозата, тоест подобрява преживяемостта, понижава смъртността и намалява честотата на хоспитализации. Преди няколко години се въведе нов медикамент – ентресто, който вече е и на нашия пазар, и се изписва активно на болните. Всички пациенти го получават без проблем. За този вид сърдечна недостатъчност има и инструментални методи като имплантация на сърдечна ресинхронизираща система или сърдечен дефибрилатор. Ресинхронизиращата система сама по себе си може да подобри и помпената функция, докато вътресърдечният дефибрилатор само предпазва пациентите от ритъмна смърт, която често настъпва при напреднала сърдечна недостатъчност. За другите два вида сърдечна недостатъчност още няма доказани от проучвания терапии, които да повлияват прогнозата. При тях засега се прилагат само медикаменти, които облекчават симптомите на сърдечна недостатъчност.

Сърдечна недостатъчност може ли да бъде излекувана?

Може само когато причината за нея обратима. Например, ако пациентът има миокардит и в хода на миокардита развие сърдечна недостатъчност, след като се излекува от него, изчезва и сърдечната недостатъчност. Или при перипартална кардиомиопатия, която се развива при бременни в последния месец и след раждането.

Каква е преживяемостта на хората със сърдечна недостатъчност?

Зависи от пациента, от придружаващи заболявания и др. Но с адекватна терапия такъв човек може да преживее и над десет години.

До какви усложнения може да се стигне, ако заболяването не се лекува?

Симптомите ще прогресират, ще бъдат увредени още органи и системи. Може да се развие бъбречна недостатъчност. Пациентите, които не се лекуват, развиват белодробен оток. Уврежда се черният дроб. А при дългогодишен застой се развива кардиачна цироза. Практически всички органи могат да бъдат засегнати. Предсърдното мъждене, от своя страна, което често се развива при сърдечна недостатъчност, увеличава риска от исхемичен мозъчен инсулт.

Как се отразява на мозъка сърдечната недостатъчност?

Доказано е, че при пациенти със сърдечна недостатъчност са чести епизодите на депресия. Има влошаване на когнитивната функция.

Как се отразява на психиката на пациента поставянето на диагнозата?

Терминът сърдечна недостатъчност е доста стресиращ за пациентите. Това ги потиска, всява страх у тях и техните семейства. Аз обикновено първоначално им съобщавам, че сърцето е отслабнало и трябва да провеждаме адекватно лечение. Обяснявам им колко е важно те да изпълняват лекарските назначения, да приемат редовно медикаментите.

Каква хранителна диета препоръчвате на хора със сърдечна недостатъчност?

Основното е да не се прекалява със солта. Препоръките са до 2-3 грама на ден. Пациентите със сърдечна недостатъчност трябва да внимават с приема на течности, който не бива да е повече от литър и половина на ден. Важно е тези пациенти да следят теглото си и да сигнализират при повишаването му с над 2,5 килограма на седмица. Иначе като цяло се препоръчва здравословно хранене. Да се избягват храни, богати на наситени мазнини, полуфабрикати и фаст фууд и да се избират такива с ненаситени мастни киселини. Да има консумация на адекватно количество плодове, зеленчуци, ядки, фибри.

Могат ли хората със сърдечна недостатъчност да спортуват?

Да. Подходящи за тях са аеробни спортове, като нивото на натоварване е добре да бъде предварително консултирано с кардиолог.

Прави ли се някаква профилактика, за да може да се открива сърдечната недостатъчност по-рано?

Има една фаза, когато човек е с развита сърдечна недостатъчност, но няма симптоми – т. нар. субклинична сърдечна недостатъчност. Откриването на тази фаза е много важно, защото лечението на пациента може да започне по-рано и да повлияе благоприятно на неговата преживяемост.

А как се проследяват пациентите със сърдечна недостатъчност?

Зависи от състоянието на пациента. Желателно е месец след поставяне на диагнозата той да направи втора консултация с кардиолог, за да се оцени неговото състояние и да се титрират дозите на медикаментите. Защото обикновено се започва с по-ниска доза, която впоследствие се увеличава. Нашата цел е да постигнем максимална поносима доза за лечение на сърдечна недостатъчност. Защото колкото тя е по-висока, се очаква по-голям ефект на медикамента. Ако пациентът е стабилен, с установената вече терапия са достатъчни две консултации с кардиолог годишно. А при влошаване на състоянието или някакви съмнения за влошаване, разбира се, веднага трябва да се потърси кардиолог.

Какво представлява остра декомпенсация при сърдечна недостатъчност?

Това е рязко влошаване на симптомите на сърдечната недостатъчност.

Как трябва да се реагира в такива случаи?

Зависи колко е остра декомпенсацията. Първо се коригира терапията, като се увеличава най-често диуретичната доза. Ако няма резултат, пациентът се налага да бъде хоспитализиран. В болницата се прилага венозно лечение с медикаменти, които водят до намаляване на белодробния застой.

Може ли човек с ниско артериално налягане да развие сърдечна недостатъчност?

Може. Зависи каква е причината за сърдечната недостатъчност. Освен това в еволюцията на сърдечната недостатъчност, вече към терминалните фази, кръвното пада. Понякога даже е проблем, че не можем да стигнем прицелните стойности заради ниско кръвно. Защото, като отслабне сърдечният мускул, пада и артериалното налягане.

Какви са прицелните стойности?

Зависи от възрастта на човека. При пациенти под 65 години препоръчваме кръвното да бъде между 120 – 130 за систолно налягане и съответно между 70 – 80 за диастолно. А при хората над 65 години се препоръчват по-високи стойности за систолното налягане – между 130 и 140.

Преди година защитихте дисертация на тема за сърдечната недостатъчност, до какви изводи стигнахте?

Бяха проследявани пациенти от трите групи според фракцията на изтласкване в период от шест години по отношение на смъртност и рехоспитализации. Данните от моята дисертация показаха, че пациентите с редуцирана фракция имат най-висока честота на смъртност и рехоспитализации. Най-добра беше прогнозата при тези със запазена фракция. А за българските пациенти с междинна фракция на изтласкване данните показаха, че имат по-близък профил и смъртност, сходна с тези с редуцирана фракция за разлика от повечето проучвания с пациенти в Западна Европа.

Каква профилактика препоръчвате?           

Здравословен начин на живот по отношение на хранене, редовна физическа активност, с избягване на рискови фактори като алкохол и тютюнопушене. Защото алкохолът може да доведе също до сърдечна недостатъчност, а тютюнопушенето – до исхемична болест на сърцето, която впоследствие да бъде причина за сърдечна недостатъчност. Да се редуцира стресът. Пациентът трябва редовно да ходи на профилактични прегледи при кардиолог, за да може, ако се появи някакъв проблем, да бъде хванат навреме.

Във връзка с COVID – 19 какво ще посъветвате хората със сърдечна недостатъчност?

Да се ваксинират, защото това е най-ефективният начин за предпазване от инфекцията.

Екатерина Димитрова

1 коментар

  1. Лекувам се от няколко години с ентесто.Отачало с по малките дози,а от две години с 97/103.
    Проблема ми е че повече от 7 дни го няма в нито една аптека. Вече 5 дни не го пия и не знам кога наща държава ще го осигури!!

Коментари

Your email address will not be published.


*