Д-р Стела Димитрова: ХОРАТА С НАРЦИСТИЧНО ЛИЧНОСТНО РАЗСТРОЙСТВО МНОГО РЯДКО ТЪРСЯТ ПОМОЩ ОТ ПСИХОТЕРАПЕВТ

edazdrave.bg

Д-р Стела Димитрова е психиатър в УМБАЛ „Александровска“ – София. Има магистратура и по здравен мениджмънт. Участва в национални и международни симпозиуми и конгреси по психиатрия.

Какво представлява нарцистичното личностно разстройство?

Това е разстройство на личността, при което тя е доста уверена, самонадеяна, с много висока лична самооценка. Такъв човек има нужда от постоянно признаване от другите. Много често не зачита околните, нито техните мисли и чувства. Липсва и каквато и да била емпатия към хората.

Кои фактори водят до развитието му?

Факторите могат да се коренят още в детството на човека, вероятно от начина на възпитание на родителите или да се провокират от някоя тежка житейска психотравма. Например – насилие от страна на родителите. Неговото поведение вече, ако се утвърждава с годините, се превръща в разстройство. Има и психологични фактори, каквито са социумът на човека, средата, в която живее.

Какви са симптомите?

Изключително повишена самооценка и постоянно търсене на утвърждаване от околните, преувеличават собствените успехи и таланти, очакват специално отношение и получаване на облаги, независимо дали са заслужени. Често изпитват завист, когато околните постигат успехи. Има моменти, в които такива хора съзнават, че не са чак толкова значими личности, но желанието им да бъдат утвърждавани ги кара да се държат арогантно, да са яростни към другите, особено ако ги дисквалифицират. Поради това стават едни самовлюбени. Неслучайно името на разстройството е такова, идвайки от древногръцките легенди и митове за нарциса, който се влюбил в собственото си отражение и след това бил погубен от любовта към себе си. Друг симптом е липсата на емпатия, тоест човек с такова личностно разстройство не може да разбере чувствата на околните. Макар на момента да успява да усети от какво имат нужда, се възползва от това, за да ги манипулира и да постигне отново своите цели. В същото време нарцисът може да е доста чаровен, да омае човека срещу него и да получи това, от което има нужда. А, ако не се чувства добре в една връзка, може да е и много арогантен. Такъв тип хора трудно се влюбват. На тях въобще им е трудно да създадат каквато и да е връзка, дори с близките си роднини. Този тип личности не се притесняват, ако се налага да лъжат, крадат или мамят, за да получат каквото искат. За нарцисиста съществува само един единствен човек в цялата вселена и това е самият той. Може да получите извинение от тях, но то е абсолютно празно и е само част от играта, тоест ще го получите само ако иска нещо от вас. Лишени са от възможността да разбират чувствата на околните, както и да изпитват угризения. Не търпят никаква критика. Много често за жертви си избират хора, които им изглеждат лесно манипулируеми. Смятат, че единственият начин да изглеждат добре е – като направят така, че всички околни да изглеждат зле и правят всичко възможно, за да ви злепоставят.

Как се диагностицира нарцистичното личностно разстройство?

То трябва да бъде диагностицирано задължително от психиатър. Един психолог може да е в помощ на психиатъра, но окончателната диагноза я поставя психиатърът чрез клинично наблюдение.

Какви видове нарцисизъм има?

Прикрит нарцисизъм. При него човек съзнава какво може да постигне чрез манипулация и го използва много умело за своите цели. Пасивната агресия е най-често използваното им оръжие. Засяват семената на съмнението, правейки хитро намеци за това какъв човек сте, след което ги оставят да израстат, тоест да започнете да вярвате, че това е истина. Най-често са отглеждани от открити нарцисисти, които обаче са съзрели конкуренция в тях и са се постарали да го смачкат. Те не обичат да са център на вниманието. Държат да се възхищават на притежанията им (партньора им, училището, религията, автомобила и т.н.). Често избират някого, когото да идеализират като перфектен и специален и след това се наслаждават на отразената слава на този човек, представяйки си, че някои от тези качества ще се прехвърлят върху тях.

Нарцисистът ексхибиционист търси постоянни почит и възхищение. Когато не се хвалят със собствените си постижения или не разказват истории, се занимават с омаловажаването на всеки, който не е съгласен с тях. Способни са да се подиграват съвсем открито и жестоко. Токсичният нарцисист желае да доминира и да накара другия човек да се чувства безполезен. Такива хора не се задоволяват просто да са център на вниманието, те искат да господстват. Обикновено имат садистични наклонности и изпитват наслада, когато нараняват другите. Те искат да ви подчинят и да се страхувате от тях. Понякога могат да се скрият под сладка и невинна фасада, като в същото време задават най-неудобните въпроси и отправят неуместни критики, засрамвайки ви пред всички.

Как да разпознаем човек с нарцистично поведение?

Трудно е нарцисът да бъде уловен от неопитен човек, тъй като той е доста чаровен манипулатор. Когато обаче не му бъдат задоволени потребностите, става много агресивен. Човекът с нарцистично личностно разстройство е изключително суетен, винаги иска да бъде център на внимание и ако някой от околните в даден момент за кратко му отнеме вниманието, това му предизвиква ужасен дискомфорт. Почти винаги се опитва да доминира над вас или пък да ви унижи по някакъв начин.

Осъзнават ли такива хора, че имат психически проблем?

Повечето не осъзнават, но има и такива, които осъзнават, че на моменти поведението им е социално неприемливо. Те обаче трудно контролират яростта си. Затова и много рядко търсят помощ от психотерапевт, тъй като лечението е предимно чрез психотерапии. При такива хора често се проявява депресивитет, особено при прикритите. Цялостното им поведение е, за да прикрият собствените си слабости. Затова и много често проектират чувствата си върху другите, тоест да ги изкарат, че винаги останалите са виновни, независимо какво се е случило. Така извъртат ситуацията, че отсрещните да се чувстват виновни.

Какви методи на психотерапия се прилагат при лечение на нарцистично личностно разстройство?

Най-често се прилага когнитивно-поведенческа терапия, тоест психотерапевтът има за задача да се опита да промени мисленето на нарцисиста. Да му покаже как може да се промени, за да се чувства по-добре. Нарцистично личностно разстройство не се лекува с медикаменти.

Може ли да се каже, че нарцисът е вид психопат?

Ако не контролира това поведение, може да се превърне в психопат.

И тогава какви усложнения настъпват?

Такъв човек може да извърши някакво престъпление, дори и убийство.

Ако един нарцис е обграден от лицемери, които непрекъснато го хвалят, обясняват му колко е велик и т.н., това добре ли е за него?

Не е добре, защото това продължава да утвърждава поведението му. По този начин той никога няма да стигне до извода, че поведението му не е социално приемливо. Извън подчинените си например той ще попадне в обществото, където не всички ще го приемат така. А такива индивиди постоянно търсят ново и ново себеутвърждаване. Сред тях има и много богати хора, с добра социална позиция, но все ще намерят нещо, за което да завиждат на околните. И пак продължава да се върти омагьосан кръг.

Кога говорим за патологичен нарцисизъм?

Патологичен е при този, който не съзнава и който си се чувства добре в тази роля.

Какъв тип връзка може да има човек с един нарцисист?

Трудно би могъл да има въобще каквато и да е връзка. Особено в интимните връзки половинките им страдат много, тъй като той постоянно има усещането, че нещо в тази връзка не е наред и се чувства самотен. А нарцисистът си е самодостатъчен. Ексхибиционистът нарцисист само използва околните, за да постигне целите си, но иначе няма потребността да са около него, а прикритият пък има нужда от само един, когото да идеализира и с когото да се хвали като с трофей.

А като родител какво дете ще възпита?

Твърде възможно е да възпита същото дете като него, макар и с друг подтип нарцисизъм. Познавам такова семейство, в което бащата е с нарцистично личностно разстройство. Но децата не са го променили. Той с тях е само тялом, но основните грижи за възпитанието и отглеждането им полага майката.

Има ли шанс един нарцисист да се промени?

Има, но с много упорита работа с психотерапевт. Понякога се налага дори години упорита работа. Такъв човек на първо място трябва да осъзнае това, че има проблем, който да коригира.

Може ли човекът нарцисист да бъде лидер?

Не бих казала, че може, тъй като, за да си лидер, трябва да се вслушваш в по-нисшестоящите хора. Докато нарцисът не се интересува от мнението на другите, а само от собственото си мнение.

Екатерина Димитрова

 

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*