ДНЕС ОТБЕЛЯЗВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ

На 18 ноември е Международният ден без тютюнопушене. По традиция той се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. Тази година мотото на инициативата е: „Да спечелим заедно: един месец без никотин!“. 

Световната здравна организация определя тютюна за единствения потребителски продукт, който убива до половината от хората, които го използват по предназначение на производителите. В световен мащаб той убива един човек на всеки четири секунди, което е приблизително 8 милиона души годишно. Един милион от тези смъртни случаи се случват при непушачи, изложени на тютюнев дим. Употребата на тютюн е пряко свързана с четирите най-разпространени незаразни заболявания: сърдечносъдови заболявания, рак, хронични респираторни заболявания и диабет.

В България 34,5 % от населението на възраст над 20 години са всекидневни пушачи (по предварителни данни от проведеното през 2020 г. Национално проучване на факторите на риска за здравето на НЦОЗА), а тютюнопушенето като рисков фактор за здравето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания.

Проблемът с тютюнопушенето сред подрастващите продължава да е актуален. Резултатите от изследването показват, че 26.3% от анкетираните са правили опити да пушат цигари, с незначителен превес на момичетата (26.8%) над момчетата (25.6%). Почти всяко пето дете е настоящ пушач, като относителният дял на момичетата е малко по-висок (17.3% срещу 16.4%). Разпределението по възрастови групи показва, че тютюнопушенето е много по-разпространено сред 15-19-годишните (31.4%), отколкото сред тези на 10-14 години (4.0%). Сред пушачите и в двете възрастови групи преобладават момичетата, макар и незначително.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*