ПРАВИТЕЛСТВОТО ОБСЪДИ НАЦИОНАЛЕН ОПЕРАТИВЕН ПЛАН ЗА СПРАВЯНЕ С COVID – 19

Национален оперативен план за  справяне с COVID – 19 обсъдиха министрите на заседание днес, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Заради наложената изолация на премиера и началника на кабинета то се проведе онлайн.

Основен критерий в плана за първи път ще бъде процентът заети интензивни легла в болничните заведения. Именно от този процент ще зависи какви ограничителни мерки ще бъдат въвеждани у нас. Планът предвижда четири етапа с конкретни мерки на всеки един от тях, предварително оповестени на вниманието на гражданите и бизнеса. Когато броят на леглата в интензивните отделения в страната стане критично ограничен, ще се налагат по-сериозни ограничения.

Мерките ще се вземат на регионално, а не на национално ниво, в зависимост от степента на разпространение на вируса и стандартните практики за пренасочване на ковид пациенти.

Математическият модел, по който ще работи планът, ще дава възможност за петдневно предизвестие преди да бъдат налагани ограничителни мерки, като всеки гражданин ще може всекидневно да проследява процента на свободни легла в интензивните отделения.

Целта на новия план е държавата да има максимално бърз и адекватен отговор на предизвикателствата, наложени от пандемията.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*