Проф. Антоний Филипов: ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ХИАТАЛНИТЕ ХЕРНИИ ПРОТИЧАТ БЕЗСИМПТОМНО

Снимка: edazdrave.bg

Проф. Антоний Филипов е коремен хирург с 34-годишна практика, 29 от които са в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. В момента е началник на клиниката по хирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София. Има издадена монография „Миниинвазивна вентрална херниопластика“. Член е на Европейската асоциация по ендоскопска хирургия (EAES) и Европейската херния асоциация  (EHS).

Какво представлява хиаталната херния?

Това е вид херния, при която част от коремните органи навлизат през хиаталния отвор в лявата гръдна половина. Така вътрешните органи притискат левия бял дроб, водят до репозициониране на сърцето, което пък е предпоставка за появата на ритъмни нарушения.

От какво се причинява?

Причините стоят в повишаване на вътрекоремното налягане и основната причина е възрастта. С течение на годините хиатусът (отворът), през който хранопроводът преминава от гръдната клетка в корема, става широк. Крачетата му се разширяват и дават възможност на вътрешни органи – най-често стомах, а може също тънко черво, дебело черво, дванадесетопръстник, далак, да влязат в лавата гръдна половина. Обикновено от хиатална херния страдат 60-65% от населението над 60-годишна възраст, която обаче невинаги се манифестира с някакви симптоми.

Какви са симптомите?

Сред основните симптоми, които карат един пациент да отиде на лекар, е тежест зад гръдната кост, киселини, повръщане или загубата на сърдечния ритъм. В такива случаи хората обикновено се насочват към кардиолози, а те вече, след като изключат всички възможни причини от страна на сърцето, насочват пациента за рентгенова снимка на бял дроб, при която се вижда, че има засенчване в лявата гръдна половина. Понякога се прави и скенер, който категорично доказва наличието на кух коремен орган в лявата гръдна половина. Друг симптом е задъхването на човек при изкачване на стъпала (ако допреди време два, три, четири етажа са изкачвани без никакъв проблем), както и нуждата от почивка за изминаване на определено разстояние (ако примерно той безпроблемно е извървявал един-два километра по време на разходка, а сега вече се налага да почива след около 200-300 метра). Но, както казах, голяма част от хиаталните хернии протичат безсимптомно.

А наднорменото тегло може ли да е причина за хиатална херния?

Може, защото затлъстяването води до повишаване на вътрекоремното налягане и оттам -разширяване на естествените отвори, какъвто е хиаталният отвор. Разширяването на отвора дава възможност на вътрешни органи да пролабират в лявата гръдна половина.

Колко вида са хиаталните хернии?

От медицинска гледна точка има четири типа хиатални хернии, които се определят от степента на разширението на хиаталния отвор и от наличието на вътрешни органи. Четвърти тип   хиатална херния е, когато освен стомаха в лявата гръдна половина има и друг коремен орган, например черво (тънко или дебело), далак и т.н.

Кой вид е най-опасен?

Естествено, четвърти тип хиатална херния е най-опасната и най сложна от гледна точка за техническото хирургично изпълнение.

Освен с рентгенова снимка, по какъв друг начин може да се диагностицира хиатална херния?

С фиброгастроскопия, която обаче не е най-сигурният метод за доказването на хиатална херния. Най-сигурният метод е пиене на водоразтворим контраст или Бариева каша и правене на серийни снимки от страна на рентгенолога в различно позициониране на тялото, с които се доказва, че вътрешните органи са разположени извън коремната кухина.

До какви усложнения може да доведе една хиатална херния?

До невъзможност за хранене, до немотивирано повръщане, обикновено след нахранване, до спад на хемоглобина, нарушения в коагулацията, кървене от гастроинтестиналния тракт, и то от страна на стомаха, с поява на ерозии, които се доказват с фиброгастроскопия.

Има ли риск от заклещване?

Заклещването на хиаталната херния е най-лошото усложнение, което може да се получи. То протича изключително драматично, както за болния, така и за лекаря, защото техническото изпълнение на операцията, ако се налага по спешност, е коренно различно от това при планова операция.

Какво е лечението?

Лечението на хиатална херния е единствено и само оперативно. Когато хиаталната херния е първа или втора степен, се прилага терапия с медикаменти, но обикновено с изчерпване ефективността на лекарствата, се стига до оперативна намеса. Причината за операция е, че ъгълът, който нормално трябва да бъде остър между хранопровода и фундуса на стомаха – т. нар. ъгъл на Хис, и представлява естествена функционална клапа при пациентите с хиатална херния – е прав или тъп, което дава възможност на стомашното съдържимо да влезе в дисталната трета на хранопровода и да доведе до метаплазия. А това пък по-нататък може да стане причина за предраково състояние или да се развие рак на хранопровода.

Какви видове операции се прилагат?

Целта на всички видове операции от хиатална херния е да се свали стомахът в нормалното му положение – под диафрагмата и да се възстанови острият ъгъл между стомаха и хранопровода. Те са конвенционални и лапароскопски, като конвенционалните операции за хиатална херния са доказали с времето, че на са метод на избор при този вид патология и от 1991 година не се предлагат на пациентите в Европейския съюз.

Лапароскопските техники са метод на избор за отстраняване на хиатална херния. Първият избор трябва да бъде лапароскопски абдоминален и ако не се получи резултат и се стигне до рецидив, тогава да се прибегне до торакален достъп през лявата гръдна половина.

Някои хора се страхуват от хирургична намеса. Какви усложнения могат да се получат, ако човек отлага такава операция?

Едно от усложненията е човек да изпадне в трайна аритмия. Тогава той чувства, че сърцето му прескача и изпитва тревожност, която го кара да търси консултация с кардиолог. Друго усложнение е свързано с невъзможност за изминаване на определено разстояние. Започва  неконтролирано повръщане след всяко нахранване, спад на хематологичните показатели, киселини, оригване, болка зад гръдната кост и др.

Има ли пациенти, за които такава операция е рискова?

Тя е рискова за всички пациенти с придружаващи заболявания, например със сърдечна недостатъчност, диабет, чернодробна недостатъчност и др.  Но рискът се оценява по скала и от хирурга, и от анестезиолога.

А има ли хора, които въобще не бива да се оперират и трябва да я носят тази хиатална херния, докато са живи?

Има и такива пациенти, при които рискът от извършването на операцията е по-голям от ползата от нея. Например пациентите с цироза са изключително рискови.

НЗОК каква част от това лечение поема?

Всички лапароскопски операции, които се извършват у нас, не се поемат от НЗОК.

Колко време след такава лапароскопска операция на хиатална херния човек се възстановява напълно?

Това е единствената операция в коремната хирургия, в която ефектът от нея настъпва веднага. Изчезват аритмията, задухът, киселинността, повръщането, неприятният дъх.

Правят ли се контролни прегледи, след като човек е претърпял такава операция?

Да, най-добре е пациентът да направи консултация с хирурга в първия и третия месец след операцията. След една година изследването на стомах с контраст е препоръчително.

Екатерина Димитрова

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*