МОЖЕ ЛИ ШОКОЛАДЪТ ДА ЗАМЕНИ СТАТИНИТЕ?

Консумирането на специално формулирани шоколади и специални смутита може да има същите ползи за здравето в борбата срещу „лошия“ холестерол като статините. До това заключение са стигнали американски изследователи от реномираната Клиника Майо в Рочестър.

В проучване 54 доброволци, страдащи от висок холестерол, са се съгласили да променят всекидневната си диета. И така две хранения всеки ден са били заменени със закуски и напитки от известна марка, произвеждаща здравословна храна, която включва шоколадови блокчета и смутита.

Доброволците били помолени да не правят радикални промени в начина си на живот, но, ако искат, могат да бъдат по-активни физически. След около месец при повечето от участниците нивата на„лошия“ холестерол и липопротеините с ниска плътност са спаднали с 9%. А при четирима доброволци „лошият“ холестерол е намалял с 30%, което може да се сравни с ефекта на мощните статини.

Закуските са съдържали от 110 до 190 калории на порция и минимум 5 грама фибри. Всички те са направени от естествени ингредиенти като орехи, горски плодове и семена от чиа. Това показва, че прости промени в диетата могат да оказват същото въздействие върху здравето на човек като лекарствата, които обаче имат различни странични ефекти.

Още по темата

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*