БОРОВИНКИТЕ НАМАЛЯВАТ РИСКА ОТ ДЕМЕНЦИЯ

Pixabay.com

Според изследователи от Калифорнийския университет консумацията на боровинки намалява риска от деменция. Отказва се, че тези плодове съдържат особено високо ниво на микроелементи и антиоксиданти, а употребата им помага за подобряване на метаболитните и когнитивни възможности на организма. Резултатите от работата са публикувани в списание Nutrients.

В проучването са анализирани данни на 33 пациенти, на възраст от 50 до 65 години, които са били с наднормено тегло, преддиабетно състояние и са почувствали леко увреждане на паметта, свързано с възрастта.

Участниците са били инструктирани в продължение на 12 седмици да се въздържат от прием на всякакви горски плодове, с изключение на боровинки на прах (една порция е еквивалентна на полови чаша цели плодове), които специалистите са им дали. А хората в контролната група са получавали плацебо. Освен това пациентите са тествани за определяне нивото на когнитивните способности, които обикновено намаляват при възрастни хора с деменция.

Установено е, че групата участници, които са консумирали боровинки, са подобрили самоконтрола и способността да решават когнитивни задачи. Те също така са имали и по-ниски нива на инсулин на гладно.

Още по темата

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*