ДИАБЕТЪТ УСКОРЯВА СТАРЕЕНЕТО НА МОЗЪКА

Учени от Stony Brook University в САЩ са демонстрирали, че прогресиращият диабет тип 2 ускорява нормалното стареене с 26% в сравнение с тези, които нямат това заболяване. Резултатите от изследването са публикувани в списание eLife.

Изследователите са оценили взаимната връзка между типичното стареене на мозъка и това, което се наблюдава при диабет тип 2. Те са анализирали набор от данни за структурата и мозъчните функции през целия живот на 20 хиляди души, на възраст от 50 до 80 години. Учените са определили кои мозъчни и когнитивни промени за характерни за диабета, а не само за стареенето, а след това резултатите са потвърдени, като са били сравнени с метаанализ на близо 100 други изследвания.

Установено е, че при диабет възрастовата невродегенерация прогресира бързо. В мозъка могат да възникнат значителни структурни увреждания дори преди поставянето на диагнозата. Наблюдавано е намаляване на сивото мозъчно вещество с възрастта, главно в областта, наречена вентрален стриатиум, което при диабет става по-изразено.

И стареенето, и диабетът тип 2 причиняват промени в когнитивните функции – като работна памет, учене, гъвкавост на мисленето, а също така влияят върху скоростта на обработването на данни от мозъка. Но при хората с диабет когнитивните функции са намалели допълнително с 13,1 процента, а скоростта на обработване на данни – с 6,7 процента.

Още по темата

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*