ПРОБЛЕМИТЕ НА ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ У НАС ОБСЪДИХА НА КРЪГЛА МАСА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Проблемите и предизвикателствата пред трансплантациите в България и възможностите за тяхното преодоляване обсъдиха депутати, лекари, представители на съсловни и пациентски организации на дискусия в парламента. Кръглата маса на тема „Значимостта на трансплантационните програми за системата на здравеопазването в Република България“ беше организирана от комисията по здравеопазването на 47-ото Народно събрание.

Председателят на комисията доц. Антон Тонев посочи, че равнището на съвременната медицина е наложило трансплантацията като най-доброто, а често и единственото животоспасяващо лечение при терминалната фаза на различните видове органна недостатъчност. В България през годините са натрупани немалко проблеми като основният е недостигът на достатъчно органи за трансплантация, както и липсата на информираност сред българските граждани за важността на донорството, подчерта той. Доц. Тонев изрази надежда, че днешната дискусия ще спомогне за подготвяне на основите на всеобхватна национална програма с конкретни мерки, срокове за изпълнение и осигурено финансиране. Вярвам, че обединените усилия на отговорните институции, медицинските специалисти и българското общество могат да доведат до реални резултати при формирането на необходимите политики в областта на трансплантациите в България, допълни той.

Все още има ниско ниво на донорски ситуации, каза заместник-министърът на здравеопазването Петър Грибнев. По думите му Министерството на здравеопазването предприема стъпки за стимулиране на трансплантационната дейност в България.
Пред участниците в кръглата маса презентации направиха проф. д-р Иринел Попеску (Румъния), проф. д-р Мутлу Арат (Турция), заместник-председателят на комисията по здравеопазването проф. д-р Георги Михайлов (България) и адв. Мария Шаркова от Специализирано адвокатско дружество по медицинско право.

В края на дискусията проф. д-р Георги Михайлов отбеляза, че са необходими промени в законовата уредба, които да регламентират финансирането на трансплантациите. Той подчерта, че особено важно за продължаване на работата по трансплантациите в България е да бъдат ресертифицирани центровете, защото в противен случай те могат да изгубят своите права. Подготвените проектопромени ще бъдат представени и публично обсъдени, за да се намерят оптималните решения, добави той.

Още по темата

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*