СПОРЕД ПРОУЧВАНЕ ПРОТЕИНОВИТЕ ШЕЙКОВЕ ПОМАГАТ НА ДИАБЕТИЦИТЕ

Консумацията на протеинови шейкове преди хранене е полезна за пациенти с диабет при контролиране нивата на кръвната им захар, показва проучване на изследователи от Университета в Нюкасъл. Учените предполагат, че тези напитки забавят храносмилателните процеси и стимулират хормоните да предотвратяват рязкото покачване на нивата на кръвната захар.

Авторите на изследването са разрешили на страдащите от диабет тип 2 да консумират предварително приготвени напитки на протеинова основа преди нормално хранене. След това са ги проследявали в продължение на една седмица, докато те са водили обичайния си начин на живот.

Наблюденията са показали, че хората са се придържали добре към този режим и са се отнасяли положително към употребата на малки по количество напитки, които могат лесно да се използват всекидневно преди хранене. В контролната група участниците са получавали подобни на вид напитки, които не са съдържали никакви протеини. На всички са направени кръвни изследвания.

Тестовете са показали, че нивата на глюкозата са много по-добре контролирани при пиене на напитка преди основното хранене. Продължителността на нормалните нива на кръвната захар се увеличава с два часа на ден в сравнение с контролната група, в която тези напитки не са консумирани.

Още по темата

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*