РАЗРАБОТЕН Е НОВ МЕТОД ЗА ОТКРИВАНЕ НА БОЛЕСТТА НА АЛЦХАЙМЕР

Британски учени от Imperial College London са разработили нов метод за откриване на болестта на Алцхаймер. Те предлагат за тази цел да се използва специален алгоритъм, който поставя диагнозата в ранен стадий на заболяването с помощта на ядрено-магнитен резонанс. Резултатите им са публикувани в научното списание Nature Portfolio.

За да направят това, специалистите са адаптирали алгоритъм за машинно обучение, който обикновено се използва за откриване на ракови тумори. Те са отделили 115 области на главния мозък за изкуствения интелект, а след това са заредили 660 различни характеристики (размер, форма и други) в програмата за анализ на всяка отделна част на този орган. После учените са научили алгоритъма да определя какви изменения се явяват предшественици на болестта на Алцхаймер.

Методът е тестван на над 400 пациенти с ранен и късен стадий на това заболяване. Оказва се, че компютърът е в състояние правилно да диагностицира аномалии в 98 процента от случаите. Освен това той определя с висока точност конкретния стадий – в 79 процента.

Още по темата

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*