БЕЗПЛАТНО ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ХЕПАТИТ С – В ДЕВЕТ ОБЩИНСКИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ В СОФИЯ

Безплатно и анонимно изследване за хепатит С ще могат да правят хората в девет столични лечебни заведения. За целта са осигурени 5500 теста. Това каза днес председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Гражданите ще могат да се тестват безплатно в Първа МБАЛ – София „Св. Йоан Кръстител“, Втора МБАЛ – София ЕАД, Пета МБАЛ „София“, Първа акушеро-гинекологична болница „Света София“, Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Шейново“,  22 ДКЦ, 11 ДКЦ, 12 ДКЦ и 17 ДКЦ.

Всички, които бъдат анонимно изследвани и се окажат положителни, с тяхно съгласие ще бъдат насочени за лечение към специализирани центрове. Изследването става чрез вземане на капилярна кръв, а резултатите от тестването излизат в рамките на един ден.

Хепатит С е едно от най-сериозните заболявания на черния дроб, като около 170 милиона души са хронично инфектирани, а повече от 350 хиляди умират годишно от заболявания, вследствие на хепатит С. Въпреки че заболяването е разпространено по целия свят, се счита че има региони, където е по-често срещано, като например в Африка, Латинска Америка, Централна и Североизточна Азия. Както и хепатит В, хепатит С също често е наричан „тихия убиец”, тъй като хората могат години наред да живеят със заболяването, без да знаят че са инфектирани и заразни.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*