ДВЕ ЖЕНИ ПОЛУЧИХА ШАНС ЗА НОРМАЛЕН ЖИВОТ СЛЕД СЛОЖНИ ОРТОПЕДИЧНИ ИНТЕРВЕНЦИИ

Две възрастни жени – на 70 и на 84 години, имат шанс да продължат нормално живота си след ревизионно ендопротезиране (заместване на изкуствена тазобедрена става) в клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, съобщиха от здравното заведение.

Операциите бяха извършени от двама от най-добрите специалисти в тази област – световноизвестният проф. д-р Хайнц Рьотингер – ръководител на Центъра по артропластика на тазобедрената и колянната става, Chirurgisches Klinikum München, Университетска болница за медицинско обучение към Университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен и проф. д-р Пламен Кинов – началник на клиниката по ортопедия и травматология на ИСУЛ. Интервенциите са част от курс по ревизионно ендопротезиране, който се провежда в столичната клиника. Целта е да се обучат 15 млади български ортопеди от цялата страна в този сложен, но много щадящ за пациентите метод. Обучаващите се лекари имаха възможност да проследят операциите на живо.

Проф. д-р Рьотингер, който е един от топ ортопедите в света, идва у нас по покана на проф. д-р Пламен Кинов. Гостът има над 30-годишен опит в ендопротезирането. Той е създател на предно-латералния достъп за ендопротезиране на тазобедрена става. Този иновативен достъп прави интервенцията миниинвазивна, без да се увреждат мускулите и тъканите, което помага за по-бързо възстановяване на пациентите, които обикновено са възрастни хора, с придружаващи заболявания.

Първата пациентка е 70-годишна. На нея ѝ е поставена протеза на тазобедрената става преди 17 години. Наскоро тя получава болки в ставата и е насочена от болница в провинцията към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ. След преглед е установено разхлабване на протезата и остеолиза и на жената е препоръчана ревизия на ставата. „Решихме да използваме визитата на проф. Рьогингер, който е голям приятел на България, за да помогнем на тази пациентка“, разказва проф. д-р Кинов. Той разкрива, че германският топ специалист не е получил никакъв хонорар за двете операции. Нещо повече – проф. д-р Рьотингер дори сам е платил за самолетните билети и престоя си в хотел. „Той е наш приятел и ментор. Това е двайстата му визита в България като досега е участвал в обучението на над 200 български специалисти“, обясни проф. д-р Кинов.

Случаят на втората пациентка, която е на 84 години, е по-сложен. Тя е претърпяла операция по смяна на тазобедрена става преди 7 години, когато е била на 77 г. Всичко е преминало успешно, но са се появили болки, които са  следствие на триенето на метала, от който е направена ставата, с хрущяла над нея. Затова ще бъде махната главата на ставата и ще бъде заменена с капсула, т.е. ще бъде направена тотална протеза. „Въпреки напредналата си възраст, тази жена е много активна, работи непрекъснато и това е довело до износването на хрушяла“, пояснява проф. д-р Пламен Кинов.

 При около 10% от пациентите с ендопротезиране на тазобедрена става се налага ревизия на протезата като основните причини са разхлабване, инфекция, фрактура на костта около протезата, луксация на ставата.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*