РАННАТА МЕНОПАУЗАТА МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ СЪРДЕЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ

Корейски лекари са установили, че ранната менопауза повишава риска от развитие на предсърдно мъждене, сърдечна недостатъчност и други проблеми в кръвоносната система. Работата им е публикувана в European Heart Journal.

Поради промени в хормоналния фон преди и в началото на менопаузата метаболизмът може да се забави и да се появят наднормено тегло, проблеми със съня, промени в настроението, суха кожа, изтъняване на косата и други прояви. Оказва се обаче, че ранната менопауза е свързана с появата на сърдечносъдови заболявания.

Десетгодишни наблюдения върху здравето на 1,4 милиона корейки (на възраст от 30 години) с менопауза показват, че при 3% от тях се е развила сърдечна недостатъчност, а при 3,2% – предсърдно мъждене. За ранно спиране на цикъла учените смятат прекъсването на менструацията до 40-годишна възраст. Средно вероятността от появата им се е увеличила съответно с 9% и с 33%, което е типично за жени, чийто цикъл е спрял преди настъпването на 40-годишна вързраст. В този случай рискът от развитие на патология нараства съответно с 11% и с 39%.

Учените предполагат, че на работата на сърдечния мускул могат да влияят естрогенът и други полови хормони, както и преразпределението на мазнините в женското тяло след настъпване на менопаузата.

Още по темата

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*