Учени от университета в Дърам са установили, че бебетата в утробата на майката реагират на вкуса на продуктите, които консумират майките им, правейки различни изражения на лицето. Изводите им са публикували в списание Psychological Science.
Благодарение на 4D ултразвук учените са открили, че от вкуса на морковите плодът по-често прави “усмихната физиономия”, а вкусът на зелето предизвиква реакция на “плач”. Резултатите от това изследване са важни за разбирането на най-ранните доказателства за способността на плода да усеща и разграничава вкусовете, посочват учените.
Отбелязва се също, че това е първото подобно изследване, което изучава реакцията на човек към миризми, вкусове и химическия състав на продуктите, докато е още в утробата. Учените предполагат, че диетата на майката може да окаже влияние на формирането на хранителните предпочитания на бъдещото дете.
В проучването са участвали 100 жени от Североизточна Англия, които са били на 32-36 седмици от бременността.
Коментари