РАЗРАБОТИХА НАЧИН ЗА ОТКРИВАНЕ НА ДЕМЕНЦИЯ ДЕВЕТ ГОДИНИ ПРЕДИ ПОСТАВЯНЕ НА ДИАГНОЗАТА

Учени от Кембриджкия университет и Обществото на Алцхаймер (фондация в помощ на пациенти с деменция) в Англия са разработили нов начин за откриване на деменция в ранните ѝ стадии – от пет до девет години преди поставяне на официалната диагноза, и идентифициране на възможности за превантивно лечение, съобщи британският вестник The Guardian.

Това открива възможности за подобряване програмите за скрининг, идентифициране на хора в риск и такива, които са подходящи за провеждане на необходими клинични изпитвания на нови методи на лечение на деменция.

Изследователите са анализирали данни на UK Biobank и са открили характерни отклонения в някои критерии, като например – решаването на задачи и запомнянето на числа, наблюдавани при хора, години преди да бъдат диагностицирани с болестта на Алцхаймер или други видове деменция, уточнява The Guardian.

Както отбелязват учените, досега не е било ясно дали е възможно да се открият нарушения на човешката мозъчна дейност преди появата на явни симптоми. В обикновената практика това води до факта, че когато симптоматичните пациенти се идентифицират като страдащи от деменция, вече не е възможно да се промени хода на заболяването. Нов метод за мониторинг на такива заболявания дава възможност за намеса на по-ранен стадий и предотвратяване на влошаване състоянието на хората в риск.

Още по темата

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*