БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЩЕ ИМА ВЪВ ВМА ПО ПОВОД СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ДИАБЕТА

Медици от клиниката по ендокринология и болести на обмяната на Военномедицинска академия (ВМА) ще извършват безплатно измерване на кръвна захар на 14 ноември, когато отбелязваме Световния ден за борба с диабета, съобщиха от лечебното заведение .

Всеки желаещ да се консултира със специалистите, може да го направи от 09:00 до 12:00 часа във фоайето на Поликлиника – ВМА. Не е нужно предварително записване. Не се изисква и направление от личния лекар.

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

Около 650-700 хиляди българи са засегнати от това социалнозначимо заболяване, като голяма част от тях дори не подозират. С цел повишаване информираността на гражданите и ранното диагностициране на проблема, медиците от ВМА ежегодно организират редица профилактични кампании.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1). Ефективното лечение може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%.

Още по темата

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*