ОТ ПЕДИАТРИЧНАТА АСОЦИАЦИЯ ПРЕПОРЪЧВАТ И МОМЧЕТАТА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ СРЕЩУ ЧОВЕШКИ ПАПИЛОМЕН ВИРУС

От Българската педиатрична асоциация препоръчват и момчетата да бъдат ваксинирани срещу човешки папиломен вирус, а възрастовият диапазон при момичетата да е 9-18 години. През октомври в София се проведе Осмата експертна среща по ваксинопрофилактика, инициирана и организирана от Българската педиатрична асоциация, с цел да се обсъди състоянието на имунизационната програма в България и доколко е осъществен напредък по отношение на обсъдените проблеми по време на предишните експертни срещи. Тазгодишното издание бе под надслов „Ваксинопрофилактиката в България – реалност и бъдещи насоки“. По традиция научният форум събра водещи експерти в областта на епидемиологията, инфекциозните болести, вирусологията и педиатрията, представители на Министерството на здравеопазването и на компаниите, вносители на ваксини в България. Становището е публикувано днес.

Трябва да се засили информационната кампания за необходимостта от хепатитна ваксинация, особено при рисковите групи деца и възрастни в затворени колективи, изложени на лоши санитарно-битови условия. От асоциацията препоръчват още ваксините срещу ротавируси и варицела, които в момента са препоръчителни, да се включат в задължителния имунизационен календар. Педиатрите настояват също да се засили информационната кампания за необходимостта от менингококови ваксинации, особено при рисковите групи деца, а така също и при младежите, които продължават следващата фаза от своето висше обучение в чужбина.

От асоциацията препоръчват и ежегодна противогрипна ваксинация с 4-валентна ваксина на всички деца над 6-месечна възраст.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*