ОТКРИТО Е ВЛИЯНИЕ НА ДЕПРЕСИЯТА ВЪРХУ ЧЕРВАТА

Екип от учени от UCLA Център G. Oppenheimer за невробиология на стреса и устойчивостта и Оксфордския университет са открили влияние на депресията върху червата. Резултатите от работата им са представени в списание Nature Communications.

Независимо от това, че депресията се смята за психично разстройство, тя може да засегне и други органи.

В две проучвания специалистите са идентифицирали 13 групи бактерии в червата, които са били свързани с риска от развитие на депресия при възрастни. Участвали са 1054 доброволци, които са били изследвани за депресия и са били помолени да дадат проби от изпражнения за бактериален анализ.

В повечето от случаите се оказва, че броят на чревните микроби при хора с депресия намалява. Въпреки това някои групи бактерии –  като Sellimonas и Eggerthella, присъстват в голямо количество при пациенти с депресивно разстройство. По този начин учените са доказали връзката между депресията и чревните промени.

Изследователите обаче са стигнали до извода, че в момента е прибързано да се говори за пряка връзка между промените в чревната микробиота и появата на депресия. Освен това е трудно да се намери причинно-следствена връзка, тъй като депресията може да доведе до нарушения в храненето, а диетата е основен фактор в състава на човешките чревни бактерии.

Ако изпитванията докажат, че всеки бактериален дисбаланс действително води към възникване на депресия, това може да стане основа за нови методи на лечение на психичното разстройство, като например тези, базирани на пробиотици и пребиотици.

Още по темата

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*