ИЗСЛЕДВАН Е ЕФЕКТЪТ НА ВИТАМИН D ВЪРХУ МОЗЪЧНАТА ФУНКЦИЯ

Учени от Университета Тъфтс (САЩ) са изследвали влиянието на витамин D върху мозъчната функция. Оказва се, че достатъчно количество от него в организма подобрява когнитивните способности. Резултатите от изследването са публикувани в списание Alzheimer’s & Dementia.

Били са изследвани мозъчни тъканни проби на 209 възрастни участници. Учените са оценили когнитивните навици на субектите без признаци на умствени увреждания, а също така са анализирани промените в мозъчната тъкан след смъртта. Специалистите са се фокусирали върху наличието на витамин D в четири области на мозъка – две, свързани с промените, отговорни за болестта на Алцхаймер, една, свързана с някои форми на деменция и още една, която не е свързана с деменция или съдови заболявания.

Оказва се, че витамин D действително прониква в мозъчната тъкан и достатъчното му количество във всички четири области на мозъка корелира с подобрение на когнитивните способности. Но нивата на витамина в мозъка не са свързани с нито един от маркерите на болестта на Алцхаймер, включително натрупването на амилоидни плаки или микроскопични инсулти. Това означава, че досега все още не е ясно как именно витамин D може да повлияе на мозъчната функция.

В бъдещи изследвания учените планират да проведат експерименти с по-разнообразна група от хора, за да изследват други промени в мозъка. Те се надяват, че работата им ще позволи по-добре да се разбира ролята на витамин D в предотвратяването на деменция.

Експертите обаче предупреждават хората да не приемат високи дози добавки с витамин D като превантивна мярка.

Още по темата

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*