
За хората, които тренират редовно, консумацията на бадеми може да бъде идеално решение за бързо възстановяване. Такива са изводите от рандомизирано контролно проучване, публикувано в списание Frontiers in Nutrition. То показва, че жените и мъжете, които ядат 57 грама бадеми всеки ден в продължение на един месец, имат повече полезни мазнини (12, 13 хидрокси-9Z-октадеканова киселина, 12, 13- DiHOME) в кръвта си след интензивни упражнения, отколкото участниците от контролната група.
Тази молекула, наречена оксилипин, се синтезира от линолова киселина от кафява мастна тъкан и има благоприятен ефект върху метаболизма и регулирането на енергията.
В клиничното проучване са участвали 37 мъже и 26 жени, на възраст от 30 до 65 години, които не са се занимавали редовно със силови тренировки. Те са разделени на две групи. Участниците в първата група са консумирали редовно бадеми, а във втората – калорично зърнено блокче. След четириседмичен период на всички са взети проби от кръв и урина.
Показателите за ефективност за включили няколко спортни теста. След всяко занимание участниците са оценявали своята мускулна болка и скованост.
90-минутните упражнения са довели до болезненост и временно повишаване на кръвните нива на противовъзпалителните цитокини, което съответства на незначително мускулно увреждане. Тези промени в цитокините са сходни за двете групи.
Непосредствено след тренировка концентрацията на 12, 13- DiHOME е била с 69% по-висока в кръвната плазма на участниците от групата, която е яла бадеми. Това повишава преноса на мастни киселини и усвояването им скелетните мускули.
Така учените са стигнали до извода, че всекидневната консумация на бадеми води до промяна в метаболизма, намалявайки възпалението и оксидативния стрес от упражненията, като позволява на организма да се възстанови по-бързо.
Коментари