ГЛЕДАНЕТО НА ИЗГРЕВИ И ЗАЛЕЗИ ПОДОБРЯВА НАСТРОЕНИЕТО

Pixabay.com

Скорошно проучване на учени от Ексетърския университет в Англия показва, че гледането на залези, изгреви, дъги и други природни явления подобрява настроението на човека.

Изследователите са сформирали група от 2509 участници. На всеки от тях са показвани компютърни изображения на градски и природни местности, направени по различно време на денонощието. Установено е, че снимките на изгреви и залези са предизвикали повече положителни емоции у субектите, отколкото такива, направени през деня.

За да бъде експериментът по-интересен, авторите на изследването са попитали участниците дали са готови да платят за възможността да видят тези показани пейзажи в реална обстановка. Резултатите са поразителни – повечето от запитаните отговорили положително.

Въз основа на изследването, английските учени призовават хората да стават малко по-рано от изгрев слънце или да избират вечерна разходка по време на залез. Наблюдението на красиви пейзажи повишава нивото на удовлетворение и насърчава релаксацията. Изследователите смятат също, че това може да бъде част от психотерапевтична практика за лечение на някои разстройства. „Уау“ ефектът, който красивите природни явления създават, може да предизвика краткотрайни, но значителни емоционални изблици. А именно те влияят положително на психическото здраве, подчертават специалистите.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*