МОЖЕ ЛИ ВИРУСНО ЗАБОЛЯВАНЕ ДА УВЕЛИЧИ ШАНСОВЕТЕ ЗА РАЗВИТИЕ НА АЛЦХАЙМЕР?

Учени от Националния институт по стареене в САЩ и Националния институт по неврологични заболявания откриха връзка между тежките вирусни инфекции и последващо развитие на сенилна деменция и болест на Алцхаймер, съобщиха от Националния институт по стареене в САЩ.

Анализирани са данни на стотици хиляди медицински досиета на хора с невродегенеративни заболявания, които пречат на логическото мислене, запомнянето на информация, нарушават способността за движение и координация. Учените са се разровили в медицинските досиета на жители на Финландия и Великобритания, където са най-големите електронни бази данни.

С най-тежки последствия за нервната система се оказва вирусният енцефалит. Ако доведе до възпаление на мозъка, тогава вероятността човек да се разболее от Алцхаймер се увеличава с 20 пъти. Оказало се е и че тежкият грип, съчетан с пневмония, може да бъде свързан с диагнози на няколко разстройства, включително деменция и болест на Паркинсон. В повечето случаи мозъчни проблеми започват да се появяват в рамките на една година след инфекцията.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*