СПОРЕД ПРОУЧВАНЕ КАФЕТО С МЛЯКО МОЖЕ ДА ИМА ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛЕН ЕФЕКТ

Проучване показва, че добавянето на малко мляко към сутрешното кафе може да засили противовъзпалителните свойства на напитката. Новата работа е фокусирана върху органичните съединения, известни като полифеноли. Те имат антиоксидантно действие – като оксидативния стрес в човешкия организъм. Но за това как полифенолите взаимодействат с други молекули в храната не се знае много.

Изследователи от университета в Копенхаген са обърнали внимание на едно специфично взаимодействие на полифеноли – кафеена киселина и хлорогенова киселина (двата основни полифенола, които се съдържат в кафето) и цистеин (ключов протеин в млякото).

Учените са провели две изследвания едновременно. В първото са изследвали влиянието на тези комбинации върху имунните клетки в лабораторни условия. А след това приложили изкуствено възпаление на тези имунни клетки, за да видят колко ефективна е комбинацията от полифенол и протеин за предотвратяване на възпаление.

Изследователите отбелязват, че съдържащите протеини полифеноли са два пъти по-ефективни за предотвратяване на възпаление в имунните клетки в сравнение със „самотните“ полифеноли.

Следваща стъпка в изследването е трябвало да установи дали тази специфична полифенол-протеинова връзка се появява в напитката кафе с мляко. И се оказва, че напитките кафе наистина генерират тези нови свързани молекули.

Проучването е публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*