ОТ БЪЛГАРСКИЯ ЗЪБОЛЕКАРСКИ СЪЮЗ НАСТОЯВАТ ДА СЕ ПРЕДОГОВОРИ СРОКА ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНОИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА

Българският зъболекарски съюз (БЗС) настоява да се предоговори срока за въвеждането на Националната здравноинформационна система (НЗИС) за денталните дейности, съобщи на пресконференция д-р Георги Габровски – зам.-председател на БЗС.

Според стоматолозите трябва да има предоговаряне, защото системата не е технически готова за приемане на данните и отчетите им.

„Видът, в който се предлага софтуерът за колегите, сключили договор с НЗОК е абсурден. Той е базиран на кодираща система с неразбираеми, нелогични и неприложими термини, останала от времето на т. нар. австралийска система“, посочи д-р Николай Шарков – председател на БЗС.

Част от исканията на БЗС са да се използват само утвърдени кодове и номенклатури, одобрени от академичната общност в трите дентални факултета, БЗС да участва във всеки етап от изработването на системата, засягаща денталните дейности, да бъде гарантиран тестов период, както и да се осигури гратисен период за обучение на стоматолозите за работа с нея и да се предвиди месечно отчитане на денталните дейности.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*