СПОРЕД ИЗСЛЕДВАНЕ КАНЕЛАТА ВЛИЯЕ БЛАГОПРИЯТНО ВЪРХУ ПАМЕТТА

Учени от университета за медицински науки в Бирджан (Иран) са установили благоприятен ефект на канелата за предотвратяване или намаляване на ограниченията в паметта и ученето, съобщи БТА, цитирайки електронното издание „Медикъл Експрес“.

Изследователите са направили преглед и анализ на предишни проучвания върху ефекта на канелата върху когнитивните функции.

„Изследванията ин виво сочат, че използването на канела или на компонентите й като евгенол, канелен алдехид и канелена киселина могат да променят в положителна посока когнитивната функция“, пишат авторите Самане Наки, Алиреза Кошки и екипът им. Те са установили, че проучванията ин витро указват, че добавянето на канела или на канелен алдехид в клетъчна среда намалява натрупването на тау и амилоид, които се свързват с развитието на болестта на Алцхаймер, и повишават жизнеспособността на клетките. Резултатите са публикувани в специализираното издание „Нутришънъл нюросайънс“.

Противовъзпалителните, противоракови и антиоксидантни свойства на канелата са установявани в други изследвания, припомня изданието.

Още по темата

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*