
Ако човек не е вегетарианец, едва ли нахутът присъства често в менюто му. Но диетолозите препоръчват редовно да се включва в диетата. Ето няколко полезни свойства на нахута.
Облекчава запека
Растителните фибри помагат за регулиране на храносмилателния тракт. Червата работят като по часовник. Има редовни изпражнения, които облекчават запека.
Намалява количеството на натиря
Ястията от нахут намаляват съдържанието на натрий в организма, което допринася за нормализиране на артериалното налягане. А това е много полезно за жени, които губят естроген в менопаузата, което води до хипертония.
Намалява „лошия“ холестерол
Витамините и минералите в нахута намаляват нивата на „лошия“ холестерол в кръвта, като по този начин подпомагат работата на сърцето.
Коментари