Д-р Николай Костов: ХРАНЕНЕТО САМО ВЕЧЕР Е ПРЕДПОСТАВКА ЗА РАЗВИТИЕ НА ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛЕН РЕФЛУКС

edazdrave.bg

Д-р Николай Костов е специалист по вътрешни болести и гастроентерология. Лекар с 39-годишна медицинска практика. В момента работи в IV МБАЛ – София. Има специализации в Нидерландия, Австрия, Португалия, Унгария и Гърция.

Какво представлява гастроезофагеалната рефлуксна болест?

Това е заболяване на хранопровода, което настъпва вследствие на връщане най-често на стомашно съдържимо към хранопровода. Възникват и изменения в лигавицата му.

Какви са причините за това заболяване?

Инсуфициенция (недостатъчност) на долния езофагеален сфинктер, при което храна, солна киселина и пепсин се връщат към хранопровода.

Какви са симптомите?

Пареща болка, започваща от епигастриума и разпространяваща се към долната челюст и регургитации по хранопровода.

А има ли съпътстващи симптоми?

Понякога има, защото при връщането на тази киселина може да има фарингит, ларингит, хроничен бронхит, емфизем. Често се комбинира и с бронхиална астма.

Защо гастроезофагеалната рефлуксна болест често се среща и при бременни жени?

Защото при настъпване на бременност женските полови хормони – естрогените, повлияват тонуса на долния езофагеален сфинктер. Гастроезофагеалната рефлуксна болест се среща в около 25% от бременните, дори и в ранна бременност.

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата се поставя най-често с гастроскопия. Може да се извърши и рентгенологично изследване, но неговата диагностична стойност не е толкова висока. Рентгеновите изследвания имат преимущество при съпътстващи хиатални хернии (при навлизане на част от стомаха в гръдната клетка).

Какво е лечението?

Лечението на гастроезофагеалната рефлуксна болест е медикаментозно и хирургично. При медикаментозното се използват блокатори на протонната помпа, които намаляват киселинността в стомаха, както и лечение с H2 блокери, които могат да се прилагат и по време на бременност, но след първия триместър. Тогава дори и да има рефлукс на стомашно съдържимо, то не е толкова кисело и измененията, които настъпват в хранопроводната лигавица, са по-малки. Но може да се развие Баретов езофаг, което представлява преканцероза. Настъпва метаплазия на плоския епител в цилиндричен и може да се получи аденокарцином на хранопровода (около 10% от болните с Баретов езофаг развиват аденокарцином на хранопровода).

Хирургично лечение се налага, когато е налице метаплазия на хранопровода при Баретов езофаг, с последваща дисплазия. Тогава се извършва резекция на хранопровода. А когато има метаплазия, лечението е ендоскопско и се прави аблация на хранопроводната лигавица.

А когато има хиатална херния?

При хиатална херния се използва лапароскопска оперативна намеса и се извършва фундопликация по Nissen (зашива се част от фундуса на стомаха към левия диафрагмален купол).

Какви усложнения могат да се получат, ако човек неглижира проблема и не се лекува?

Вече казах, че може да се развие Баретов езофаг и на базата на него да възникне аденокарцином на хранопровода. Понякога се развиват стриптури, т.е. концентрично стеснение на хранопровода или пептична язва на хранопровода, която може да кърви, но може и да перфорира, което вече е животозаплашващо състояние, защото се получава медиастинит. При гастроезофагеалната рефлуксна болест има и кървене, но то обикновено не е тежко. По-тежко е, когато гастроезофагеалната рефлуксна болест се комбинира с хиатална херния.

Деца страдат ли от гастроезофагеална рефлуксна болест?

Децата също могат да имат гастроезофагеален рефлукс. Причините са същите, както при възрастните.

Често срещано заболяване ли е гастроезофагеалната рефлуксна болест у нас?

В развитите в промишлено отношение страни заболяването над 40-годишна възраст е между 20 и 40% и протича като гастроезофагиален рефлукс. Но до развитие на типична гастроезофагеална рефлуксна болест достигат от 2 до 7%.

Но ние не сме толкова развита промишлена държава.

И въпреки всичко ние имаме доста вредни навици – тютюнопушене, употреба на по-големи количества алкохол, нередовно хранене, хранене предимно вечер в големи количества, което е предпоставка за развитие на гастроезофагеална рефлуксна болест.

Каква хранителна диета и профилактика препоръчвате на хора, които страдат от тази болест?

В диетата не бива да има мазни храни и много подправки, газирани напитки, алкохол. Да се избягва тютюнопушенето. Човек трябва да се храни често по малко. Вечерята му да е поне три и половина – четири часа преди лягане. Наднорменото тегло трябва да се редуцира. Ако има оплаквания, болният е желателно да вдигне горната част на леглото, където е възглавницата, с около 15 сантиметра, да спи наляво, защото се променя един ъгъл на Хис и по този начин се намалява рефлукса към хранопровода.

А как се отразява стресът?

Стресът провокира вредни навици, като увеличава тютюнопушенето, консумацията на алкохол, понякога е причина за нередовно хранене или преяждане, а всичко това води до рефлукс към хранопровода на стомашно съдържимо.

Може ли напълно да се излекува гастроезофагеална рефлуксна болест?

При добър хранителен и хигиенно-диетичен режим оплакванията могат да бъдат редуцирани.

Екатерина Димитрова

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*