ИЗКУСТВЕН ПОДСЛАДИТЕЛ МОЖЕ ДА Е ПРИЧИНА ЗА СЪРДЕЧНОСЪДОВИ ИНЦИДЕНТИ

Изследователски екип от САЩ, Германия, Чехия и Саудитска Арабия, оглавяван от специалисти от Изследователския институт Lerner на клиниката в Кливланд, изброи опасни последици от приема на популярен подсладител. Според проучване, публикувано в списание Nature Medicine, еритритолът може да увеличи риска от инсулт, инфаркт и тромбоза с 80 процента.

В продължение на три години авторите са наблюдавали над 4000 участници, които всеки ден са приемали високи дози полиолен подсладител в ястия и напитки. След коригиране на статистическите данни се оказа, че прекомерното увлечение към еритритола повишава шанса за развитие на сърдечносъдови заболявания в дългосрочен план с до 80 процента. Последвалите два експеримента също са потвърдили тези резултати.

Подобен механизъм се обяснява с бързото натрупване на молекули еритритол в организма, което води към възможност за образуване на тромби. Дори еднократен прием на подсладителя няколко пъти увеличава вероятността от бързо съсирване на кръвта в продължение на няколко дни. Тези фактори трябва да се имат предвид при въвеждане на подсладител в диетата, казват учените.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*