МУ – ВАРНА ОРГАНИЗИРА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ХОРА С ПРОБЛЕМИ СЪС СЪНЯ

За седма поредна година МУ – Варна ще отбележи Световния ден на съня (17 март) с безплатни диагностични прегледи на хора с проблеми със съня, съобщиха от университета. Консултациите ще се извършват от мултидисциплинарен екип в сънната лаборатория на Университетския медико-дентален център. Прегледите ще се осъществяват от 13 март до 1 април в кабинет 114.

Необходимо е предварително записване на телефони 0882 413 456 или 052 677 299. Инициативата е съвместно с Българското дружество по обструктивна сънна апнея и хъркане и Световната сънна асоциация.

Целта на прегледите е да се установят причините за липсата на здравословен и качествен сън. Те могат да бъдат свързани с нарушения на дишането, с обструктивна сънна апнея, нарколепсия, хъркане, инсомния или други проблемни състояния като медицински или психологически разстройства, уточни проф. д-р Марио Милков – оториноларинголог, експерт по медицина на съня и дългогодишен инициатор на безплатните профилактични прегледи по повод Световния ден на съня.

Световният ден на съня обръща внимание на качествения сън за физическото, психическото и социалното благополучие. Най-важните ползи от съня са, че той помага на паметта и имунното здраве, поддържа енергийните нива в тялото и обновяването на клетките. Всяка година на 17 март по света се провеждат инициативи, които обръщат внимание на съня като една от основите на здравето, подобно на храненето и двигателната активност.

Още по темата

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*