ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА СЕ СПОРТУВА С АНЕМИЯ?

При желязодефицитна анемия умерените физически натоварвания могат да бъдат от полза. Това коментира за Москва 24 руският диетолог Елена Кудряшева.

Според нея по време на физически натоварвания консумацията на кислород в организма се увеличава. Повишава се производството на еритроцити и заедно с това – и на хемоглобин, тъй като той е част от техния състав.

След спорт протеините се усвояват по-добре. Освен това, благодарение на натоварванията, се увеличава производството на трансферин. Този протеин отговаря за транспортирането на железни йони и доставката им до всички тъкани и органи.

Диетологът обаче предупреждава, че спортуването при анемия е възможно само без изтощителни натоварвания. А ако по време на тренировка се появи световъртеж и гадене, трябва да се намали интензивността.

Според Елена Кудряшева повишените физически натоварвания сами могат да станат причина за анемия. Затова за професионалните спортисти е важно постоянно да проверяват нивото на желязото в организма и да го коригират, препоръчва тя.

Още по темата

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*