ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ УСТАНОВИХА ЗАЩО ЖЕНИТЕ ПОНАСЯТ НЯКОИ ИНФЕКЦИИ ПО-ЛЕКО ОТ МЪЖЕТЕ

Молекулярни биолози от САЩ са установили, че жените понасят много инфекции по-леко от мъжете поради повишената активност на гена KDM6A, копия на който са разположени вътре в „женските“ Х-хромозоми. Работата е публикувана в списание Nature Immunology. Това съобщава пресслужбата на Калифорнийския университет – Лос Анджелис (UCLA).

Учените са установили, че причина могат да бъдат половите разлики в нивото на активност на гена KDM6A, отговорен за производството на протеина UTX. Този пептид влияе на структурата на протеиновата обвивка на ДНК, благодарение на което контролира активността на голям брой гени, вероятно свързани с метаболизма на човешките клетки.

„В организма на мъжете има значително повече NK-клетки, борещи се с инфекциите, което обаче не ги прави по-защитени срещу болести от жените. Открихме, че това е свързано с факта, че генът KDM6A е значително по-активен в женските NK-клетки, което им позволява по-ефективно да се противопоставят на патогените“, пояснява проф. Морийн Су от UCLA.

Американските молекулярни биолози са установили, че UTX протеинът също е важен за функционирането на NK-клетките, вид лимфоцити, които са отговорни за потискането на вирусни инфекции. Изследователите са открили, че нивото на активност на този пептид е различно в женските и мъжките лимфоцити. В NK-клетките на жените UTX е по-активен, което подобрява способността за борба с вирусите, но в същото време ускорява естествената смърт на тези клетки.

Разликите в активността на пептида в лимфоцитите на жените и мъжете се свързват с факта, че генът KDM6A се намира в женската Х-хромозома. По правило „излишните“ копия на гени, разположени на втората Х-хромозома в ДНК на жените, обикновено са в отключено състояние, но това не е характерно за KDM6A, двете копия на който са включени в NK-клетките.

Опитите върху мишки са показали, че изкуственото понижаване на активността на гена KDM6A води до факта, че женските стават също толкова уязвими към инфекции, колкото и мъжките. Учените са установили още, че концентрацията на женски или мъжки полови хормони не влияе на нивото на активност на UTX в лимфоцитите на животните. Това говори за генетична природа на разликите в нивото на активност на NK-клетките в тялото на мъжете и жените.

Изследователите смятат, че работата ще помогне за разработването на нови, по-ефективни методи за борба с инфекциите, отчитайки особеностите на работата на лимфоцитите при мъжете и жените.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*