НЕВРОХИРУРЗИ В БУРГАС ЩЕ ПРЕГЛЕЖДАТ БЕЗПЛАТНО ПАЦИЕНТИ С БОЛКИ В КРЪСТА И ГРЪБНАКА

Неврохирурзи от УМБАЛ – Бургас ще преглеждат безплатно пациенти с болки в кръста и гръбнака, съобщиха от лечебното заведение. Целта на профилактичните прегледи е да се потвърди или изключи заболяване, свързано с увреждане на гръбначния стълб.

Прегледите ще се провеждат с предварително записване на тел.: 056894796 от 09:00 до 12:00 ч. Направление не се изисква.

За консултациите могат да се запишат всички пациенти, които имат болки в гръбнака или кръста, дискови хернии, претърпели са падане, битов инцидент, други травми или автомобилна катастрофа. При определени хора дегенеративните промени в гръбначния стълб се появяват и с напредване на възрастта – т. нар. ошипяване.

Гърбът и гръбначният стълб са отговорни за правилната стойка и за защитата на гръбначния мозък, нервната система и леките движения на цялото тяло. Затова при страдания в тази област човек често се чувства изморен, има затруднения в работата и в личния си живот. Болката може да бъде от разнообразен характер – остра, внезапна, периодична, да се появява при определени пози, при извършване на конкретни действия. Може да бъде в една област, но и да се разпространява към други части на тялото – например крайниците.

Освен болка симптомите може да включват още усещане за слабост, изтръпване или мравучкане по кожата. За щастие повечето форми на болка в гърба се подобряват от само себе си – приблизително 50% от страдащите получават облекчаване на болката в рамките на две седмици, а 90% – в рамките на 3 месеца.

По-младите хора (между 30 и 60-годишна възраст) са предразположени към болки в гърба, причинена от дискова херния. По-възрастните – над 60-годишна възраст, обикновено страдат от болка в гърба, причинена от износване на стави и междупрешленни дискове.

Има много рискови фактори, които засилват болката в гърба, като например напредването на възрастта, генетични фактори, рискове на професията, начин на живот, тегло, пушене, бременност и др.

Още по темата

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*