БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ИНКОНТИНЕНЦИЯ ЗАПОЧВАТ В МАЙЧИН ДОМ В СОФИЯ

СБАЛГ „Майчин дом“ започва от 28 март кампания за безплатни прегледи за инконтиненция, старчески изменения на влагалището и вулвата и атрофия в областта на репродуктивните органи, съобщиха от лечебното заведение. Консултациите ще се извършват до 7 април от проф. д-р Иван Костов.

Часовете за прегледите са от 12:30 до 13:30 ч., а записвания могат да се правят всеки работен ден от 13:00 до 15:00 ч. на телефон 02/ 9172 233.

Неволното изпускане на урина се нарича стрес инконтиненция и се причинява най-често от повишено налягане в корема. То може да се прояви при рутинни всекидневни дейности, включително спортуване, вдигане на предмети, дори кихане. Причините за стрес инконтиненцията са различни. Незадържането на урина може да се дължи на възпаление на пикочните пътища и образувания по лигавицата. При жените оплаквания могат да се появят в резултат на смъкване на пикочния мехур и матката. Това се случва най-често след раждане по естествен път. Друга причина, която би отключила това състояние, е менопаузата.

Стрес инконтиненцията е широко разпространен проблем, който се среща при жени от различни възрасти, но за който не се говори поради чувство за неудобство и срам. По данни на Световната здравна организация, хората, които се оплакват от неволното изпускане на урина, са над 100 милиона. При родилите по естествен път жени 15 на сто след време имат проблеми със задържане на урината.

Вагиналната атрофия, нар. още атрофичен вагинит, е закономерно явление в процеса на стареене, което се среща при много жени. В резултат на пониженото ниво на естроген, се намалява кръвоснабдяването на влагалищните стени, те изтъняват и губят своята еластичност. Лигавицата на влагалището губи своята естествена лубрикация, това води до чувство на сухота, зачервяване, възпаление, дискомфорт и чести цистотоподобни явления.

Поради атрофия нерядко може да се появява кръвенисто зацапване, което да доведе до тревога у пациента и ненужни кюретажи. До 50% от жените в менопауза страдат от атрофичен вагинит, но едва ¼ от тях търсят лекарска помощ.

Вагиналната атрофия се причинява от липса на естроген, следователно засяга основно жени в менопауза, но също така и по-млади жени с онкогинекологични заболявания, подложили се на лъчетерапия в малкия таз или рак на млечната жлеза, или приемали препарати потискащи яйчниковата функция.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*