Д-р Радослава Црънчева: ВИРУСЕН ГАСТРОЕНТЕРИТ СЕ ЛЕКУВА С ПОДХОДЯЩА ДИЕТА И ТЕЧНОСТИ

edazdrave.bg

Д-р Радослава Црънчева е потомствен лекар. Работи в отделението по гастроентерология в УМБАЛ „Александровска“ – София. Специалист е по вътрешни болести и гастроентерология. Притежава сертификати за специализации по коремна ехография, включително интервенционална, както и диагностика и интервенционална ендоскопия. Участва в международни симпозиуми и конгреси у нас и в чужбина.

Какво представлява гастроентеритът?

Гастроентеритът е възпаление на стомаха или червата. Може да бъде хроничен, но в повечето случаи е остър.

Какви са причините за появата му?

Най-често инфекция – бактериална или вирусна, като при децата обикновено най-често е вирусна. А остър гастроентерит може да се получи и след препиване.

Кои са вирусните инфекции?

Норовирус, ротавирус, астровирус, аденовирус – често срещани вируси, някои от които специфично причиняват гастроентерит, а други могат да засегнат и други органи. Например аденовирусът може да доведе до болки в гърлото, промени по кожата, конюнктивит и това всичко – съчетано със симптоми от страна на стомаха и червата.

Какви са симптомите?

Симптомите, характерни за стомаха, са тъпа болка или болка, различна по интензивност в горната коремна половина, гадене и повръщане. По отношение на червата най-честият симптом е диарията и спастичните болки, като под диария се разбира втечняване на изпражненията и по-чести дефекации (над три пъти дневно).

Може ли гастроентерит да протича безсимптомно?

Много рядко. Острият гастроентерит обикновено има симптоми. Хроничният гастрит и хроничният ентерит могат да се дължат на бактериална инфекция или да са неинфекциозни и обикновено протичат безсимптомно.

Как се поставя диагнозата?

Когато един възрастен или едно детенце дойде при нас с остри симптоми на гадене, повръщане, диария, най-често поставяме диагнозата по клиничната картина. Ако състоянието не отмине за няколко дни, което е типично за острия вирусен гастроентерит, търсим друга причина и правим повече изследвания.

Какви изследвания?

Ако се налага – пълна кръвна картина, която включва левкоцити, С-реактивен протеин и други маркери за възпаление. Ако те са завишени, което не е много характерно за вирусните заболявания, мислим и за други инфекции. Понякога тази картина може да се наблюдава и при други заболявания.

А изпражнения изследват ли се?

За вирусен гастроентерит изпражнения не се изследват. Изпражненията ни помагат в случаи, когато имаме съмнения за бактериална инфекция.

Кои са най-честите бактериални инфекции?

Някои патогенни ешерихия коли, стафилококови инфекции и др. Понякога салмонелозата протича по този начин – с гадене, повръщане, диария, тоест тук вече инфекциите са бактериални и могат да бъдат намерени в изпражненията при микробиологично изследване.

Кога се налага гастроскопия?

Гастроскопия се налага тогава, когато болката е много силна и има съмнение за друго заболяване, например язвена болест, карцином на стомаха. Ако има случайно кървене в повърнатите материи, което не е типично за обикновения гастроентерит, когато пациентът е възрастен (над 60 години), в увредено състояние, вероятно се касае за друго заболяване.

С какво може да се обърка гастроентеритът?

С постантибиотична диария, която се дължи на бактерия клостридиум дефициле. Например при прием на антибиотик дълго време (10 дни) при възрастен човек това може да доведе до унищожаване до голяма степен на нормалната му флора. Тоест някои бактерии избуяват и водят до диария, повръщане, гадене, които също протичат остро. Това е т. нар. псевдомембранозен колит. Тук при поставянето на диагнозата ни помагат микробиологичното изследване на изпражненията и наличието в медицинската история на пациента на антибиотично лечение.

Какво е лечението на гастроентерита?

Ако се касае за вирусен гастроентерит, който е най-често срещан, лечението е с подходяща диета и течности, без лекарства. Ако се налага, се прилага спазмолитична терапия или могат да се дадат лекарства от типа на антидиарините, ако диарията е много тежка и води до дехидратация на болния. В редки случаи – при наличие на много силна болка в стомаха, даваме антиациди.

Какъв хранителен режим трябва да спазва човек с гастроентерит?

Докато мине диарийният синдром, гаденето и повръщането, човек трябва да се храни по малко. Желателно е по-щадяща храна – варени, печени продукти. Не се препоръчва пълен глад, защото е доказано, че не помага. Пациентът може да хапва картофи, ориз, варено пилешко, печено пиле в малки количества, както също печени ябълки и банани. Ограничават се алкохолът, кафето, млечните продукти, които дразнят и могат да доведат до интензифициране на диарията. Препоръчва се пиене на течности до литър и половина – два на ден.

До какви усложнения може да доведе гастроентеритът, ако човек не потърси медицинска помощ?

При възрастните усложненията на гастроентерита не са тежки. Но при децата могат да доведат до дехидратация, включително до повишаване на температурата, до промяна в съзнанието (понякога при бебетата).

Как протича гасторентеритът при децата?

Обикновено с гадене, повръщане, многократна диария, която може да бъде водниста. Детенцето става вяло, не иска да си играе, не контактува с другите. Понякога и температурата се повишава. А обезводняването при децата е най-сериозният проблем, който може да доведе до промени в съзнанието, както вече казах.

Каква профилактика препоръчвате?

Тъй като гастроентеритите, независимо дали са бактериални, вирусни, химични, се предават през водата, храната, мръсните ръце, а понякога и по въздушно-капков път, препоръчвам елементарна хигиена. Често миене на ръцете, измиване на плодовете и зеленчуците, особено такива, купени от големи хипермаркети, където са докосвани от много хора. Трябва да има хигиена на храненето – използване на индивидуални прибори (вилици и лъжици). Когато човек се намира в гъста среда, желателно е да носи предпазна маска.

Екатерина Димитрова

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*