НАД 800 МИЛИОНА ДУШИ ПО СВЕТА ЩЕ ИЗПИТВАТ БОЛКИ В ГЪРБА ДО 2050 ГОДИНА

Експерти от университета в Сидни, Медицинския факултет на университета във Вашингтон и други организации стигнаха до заключението, че над 800 милиона души в света ще изпитват болки в гърба към 2050 година. Резултатите от изследването са публикувани в авторитетното медицинско списание The Lancet Rheumatology.

Авторите са направили анализ на данни от 1990 г. до 2020 г., включващ участници в изследването от 204 държави. Това е дало възможност да се състави динамична карта на пациенти с оплаквания от болка в гърба или кръста, променящи се с течение на времето.

Учените са установили, че от 2017 година броят на подобни случаи е надхвърлил половин милиард души. През 2020 година са регистрирани приблизително 619 милиона пациенти с болки в гърба. А предимно от болки в кръста страдат жени.

Въз основа на получените данни е изграден прогнозен модел, според който до 2050 година броят на оплакващите се от болки в гърба ще се увеличи с почти 50 процента. Най-много регистрирани случаи в бъдеще се очертават в Азия и Африка. Очаква се около 843 милиона души в света да страдат от това заболяване – заради увеличаване броя и застаряване на населението.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*