В УМБАЛ „ЧИРКОВ“ ИМПЛАНТИРАХА ОКЛУДЕР НА 5-ГОДИШНО ДЕТЕ С ВРОДЕНА СЪРДЕЧНА МАЛФОРМАЦИЯ

Оклудерите или т.нар. чадърчета са запазена марка за доайена в детската кардиология и вродените сърдечни малформации при възрастни доц. Пенчо Кратунков. Той завежда отделението за лечение на вродени сърдечни малформации към УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ и има най-голям опит в България с подобни интервенции.

Съвсем наскоро неговият екип постави оклудер на 5-годишно дете с междупредсърден дефект секундум и тази интервенция ще му позволи да изживее пълноценно живота си. Сигнал за вродената сърдечна малформация при детето са били честите респираторни инфекции на долните дихателни пътища – бронхиолит, пневмония и бронхит. Честото боледуване подтиква родителите да се обърнат към детските кардиолози и те се насочват към доц. Пенчо Кратунков.

Малката пациентка е била с мултифенестрирана предсърдна преграда или преграда с много отворчета в нея, което допълнително затруднява неоперативното лечение. Решението на проблема е поставяне на оклудер, който да затвори напълно дефектите и момичето да има здраво сърце.

Екипът на доц. Кратунков извършва интервенцията под обща анестезия, прави ехокардиографско изследване, което дава детайлна оценка на преградата и дефектите в нея. След това минава през отворите с катетър и водач и позиционира балонен катетър. Раздуването на балона води до спиране на патологичния кръвоток и позволява на лекарите да направят максимално точна оценка на размера на дефекта и да определят размера на чадърчето, с което отворите ще бъдат запушени. По този начин се спестява хирургична операция – не се отваря гръдният кош, не се използва машина за екстракорпорално кръвобращение и пациентът се възстановява много бързо.

С имплантирането на чадърчета при вродени сърдечни малформации пациентите решават трайно кардиологичния си проблем.

Още по темата – четете интервю с доц. Пенчо Кратунков

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*