ИТАЛИАНСКИ ЛЕКАРИ В ТОРИНО ИЗВЪРШИХА ДВОЙНА СЪРДЕЧНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ 30 ГОДИНИ

Лекари в болница в италианския град Торино извършиха двойна сърдечна трансплантация за първи път от близо 30 години, предаде АНСА, цитирана от БТА

Четиридесет и три годишен мъж, страдащ от остра белодробна болест, бе подложен на трансплантация едновременно на сърце и бял дроб, след което неговото сърце, което е било в отлично състояние, е било трансплантирано на жена на 51 години със сърдечно заболяване. В случая с мъжа анализи са потвърдили, че само присаждане на бял дроб не е било възможно заради сериозна асиметрия на гръдния кош и е било необходима замяната на целия така наречен кардиопулмонарен блок. Така от мижа е било изваден освен увредения бял дроб и намиращото се в отлично състояние сърце, което после е получила страдащата от сърдечно заболяване жена. Този тип операция се нарича „домино трансплантация“.

Двойната сърдечна трансплантация е била извършена в клиниката „Молинет“ в Торино. Двете операции са продължили  общо 10 часа. Двамата пациенти се подобряват, обяви управата на болницата.

Още по темата

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*