КОНСУМАЦИЯТА НА ГРОЗДЕ ПОДОБРЯВА ЗДРАВЕТО НА ЧЕРВАТА

Снимка: edazdrave.bg

Учени от Университета на Западна Нова Англия са установили, че консумацията на грозде променя микробиома на червата, подобрявайки здравето. Резултатите от работата им са публикувани в списание Scientific Reports.

В хода на проучването авторите са се съсредоточили върху влиянието на гроздето върху микробиома на червата. Известно е, че в тях има милиарди микроорганизми, които влияят на общото здравословно състояние. В продължение на осем седмици експертите са анализирали състава на микробиома при 29 мъже (на възраст 24 – 55 години) и жени (на възраст 29 – 53 години). Участниците са били помолени за две седмици да ограничат диетата си, а после да ядат грозде (еквивалентно на три порции горски плодове на ден), а след това да не го консумират.

Анализът показва, че броят на бактериите в червата, нивото на ензимите и биологичните пътища след консумация на грозде се променят, което има положителен ефект и на състоянието на сърцето, дебелото черво, мозъка, кожата и общите здравословни показатели.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*