СЪЗДАДОХА КАПКИ ЗА НОС, ЗАЩИТАВАЩИ МОЗЪКА ОТ НЯКОИ ПОСЛЕДИЦИ ОТ ИНСУЛТ

Учени от университета на Гьотеборг, Швеция, успешно са тествали капки за нос, които защитават мозъка от някои от последиците от инсулт и помагат за възстановяване на двигателните функции, пише сп. „Джърнъл ъв клиникъл инвестигейшън“, цитирано от БТА.

Капките са тествани върху мишки с предизвикан исхемичен инсулт – най-често срещаният вид мозъчен удар, при който кръвен съсирек блокира притока на кръв към мозъка.

Седмица по-късно половината от гризачите са третирани с капки за нос, съдържащи пептида С3а. По-ранни изследвания са установили, че въпросното вещество играе важна роля в имунната система на организма, както също в развитието и пластичността на мозъка.

Магнитно-резонансна томография е показала, че пептидът е спомогнал за увеличаване на броя на връзките между нервните клетки в мозъка на мишките. Гризачите от експерименталната група също така са възстановявали по-бързо и по-добре двигателните си функции.

Учените отбелязват, че ако се използва твърде рано, пептидът С3а може да увеличи броя на възпалителните клетки в мозъка, където те ще започнат да нанасят повече вреда, отколкото полза.

Поради тази причина лечението е започнало седем дни след инсулта. Това означава, че индивиди, които не могат да бъдат лекувани веднага след прекаран мозъчен удар, все още могат да бъдат предпазени от най-лошите последици от него.

Първата помощ при инсулт – хирургично отстраняване на съсирека или приемане на лекарства за разтварянето му, трябва да се окаже в рамките на 4 часа от появата на симптомите. Новото лечение може да се използва при пациенти, които са пристигнали в болницата твърде късно, и при такива, които са придобили инвалидност въпреки отстраняването на съсирека.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*