ОТКРИТ Е НАЧИН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ХОДЕНЕТО СЛЕД ТРАВМА НА ГРЪБНАЧНИЯ МОЗЪК

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис и Харвардския университет откриха начин за възстановяване на гръбначния мозък след увреждане. Проучването, публикувано в списание Science, показва, че мишки, подложени на новата терапия, са успели да ходят отново след сериозна травма.

Същността на новия метод е да стимулира бързия растеж на аксоните. Изследователите са се съсредоточили върху това как регенерирането на аксони от определени субпопулации от неврони в техните естествени целеви области може да доведе до функционално възстановяване след увреждане на гръбначния мозък при мишките. Екипът за пръв път е използвал разширен генетичен анализ, за да идентифицира групи от нервни клетки, които допринасят за подобрение на двигателните способности след частично увреждане на гръбначния мозък.

Оказва се, че възстановяването е по-ефективно, ако се използват химически сигнали за привличане и насочване на аксонална регенерация към целева област в гръбначния мозък.

С други думи, целенасоченото лечение помага за ускоряване на процеса на повторно ходене. За това е необходимо първо да се идентифицират и регенерират аксони, свързани с функционални нарушения на невроните, а след това да се определят химическите вещества.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*