СПОРЕД ИСПАНСКИ УЧЕНИ ВИТАМИН B12 Е ВАЖЕН ЗА РЕГЕНЕРАЦИЯТА НА ТЪКАНИТЕ

Испански експерти от Института за биомедицински изследвания в Барселона (IRB Barcelona) признаха витамин B12 за най-важното вещество за регенерация на тъканите. Резултатите от работата им са публикувани в списание Nature Metabolism.

В хода на изследването авторите са се фокусирали върху препрограмирането на клетките – процес на връщане на зрели специализирани клетки до състояние на индуцирани плурипотентни стволови клетки. С други думи – стимулиране на ранните фази на възстановяване на тъканите. В експеримент с мишки екипът е установил, че при този процес при животните се изразходва голямо количество витамин B12. На свой ред, недостигът на витамин B12 задържа и уврежда някои аспекти на клетъчното препрограмиране.

Получените изводи са препотвърдени в клетъчен модел на улцерозен колит. Така чревните клетки, които започват възстановяването, се регенерират по-ефективно при въвеждане на допълнителен витамин B12. Предполага се, че пациенти със заболяване на червата могат потенциално да се възползват от това.

Още по темата

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*