МОЗЪЧНИ ИМПЛАНТИ УСПЕШНО ВЪЗСТАНОВЯВАТ ИНТЕЛЕКТ СЛЕД ИНЦИДЕНТ

Специалисти от Медицинския център на Станфордския университет съобщиха за успешно възстановяване на интелектуални способности при пациенти, претърпели черепно-мозъчна травма и операция за поставяне на мозъчен имплант. Резултатите от експерименталното лечение са публикувани в списание Nature Medicine.

В проучването са участвали шестима души, на възраст от 22 до 60 години, с черепно-мозъчна травма, получена преди 3 – 18 години, включително и при автомобилна катастрофа. Те са претърпели операция с инсталиране на електроди за активиране на такива области на мозъка като централното латерално ядро на таламуса и свързания с него медиален дорзален тегментален тракт. Пет субекта успешно са завършили проучването, а шестият е бил изключен заради неспазване на протокола.

Централното латерално ядро на таламуса е подструктура на таламуса – област на мозъка, която играе важна роля в регулирането на нивото на съзнание, а също така служи и като точка за препредаване на сигнали. Централното латерално ядро е част от предното интраламинарно ядро на таламуса – съвкупност от неврони, която често се засяга при затворени черепно-мозъчни травми.

Устройството е включвано по 12 часа дневно в продължение на 90 дни. Пациентите са били подлагани на стандартни  тестове за внимание, концентрация и планиране. В края на периода на лечението скоростта на изпълняване на тест за чертаене на линии, съединяващи набор от букви и цифри, се е подобрила средно с 32 процента, което значително превишава очаквания ръст от 10 процента.

Участниците са възобновили всекидневните си дейности, които по-рано са изглеждали невъзможни – четене на книги, гледане на телевизионни предавания, игра на видеоигри или изпълняване на домашни задължения. Те са се чувствали по-малко уморени и са могли да изкарат деня без сън.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*