ЕК СЪЗДАДЕ НОВ КОНТРОЛЕН МАТЕРИАЛ ЗА ТЕСТВАНЕ СРЕЩУ ЗАМЪРСИТЕЛИ НА МЛЕЧНАТА ФОРМУЛА ЗА КЪРМАЧЕТА И БЕБЕТА

Съвместният изследователски център (JRC) към Европейската комисия (ЕК) е разработил нов контролен материал, за да гарантира, че млечната формула за кърмачета е безопасна по отношение на замърсители от обработката, става известно от сайта на ЕК, предаде БТА.

Формулата за кърмачета, използвана за хранене на бебета под 12-месечна възраст, е обогатена с растителни масла за постигане на състав на мазнините, подобен на майчиното мляко. По време на производството на рафинирано растително масло съществува риск от обработка на замърсители, които да навлязат в хранителния продукт, като монохлоропропандиол естери на мастни киселини и глицидилови естери. Тези вещества се образуват неволно по време на процесите на рафиниране на нефт.

Те могат да замърсят храната и да причинят рискове за здравето на потребителите и особено на бебетата. Следователно законодателството на ЕС определя ниски максимални нива на сумата от тези замърсители в храните за кърмачета. Те са особено ниски за млечните формули за кърмачета поради по-голямата им уязвимост.

Измерването на ниските прагове, определени за сложни хранителни продукти, предназначени за консумация от деца, е предизвикателство. Досега лабораториите можеха да проверяват надеждността на своите измервания на естери на монохлоропропандиол и мастни киселини и глицидилови естери само с помощта на вътрешно подготвени тестови материали или чрез участие в междулабораторни сравнения.

Съвместният изследователски център създаде нов сертифициран референтен материал (CRM), който подпомага контролните лаборатории при точното измерване на тези замърсители чрез предоставяне на независима референция. Това може да подобри методите за измерване, гарантирайки чистотата на адаптираното мляко за кърмачета. Международните стандарти изискват лабораториите да използват сертифицирани референтни материали за контрол на качеството.

Новоиздаденият сертифициран референтен материал ERM-BD087 ще позволи на контролните лаборатории да валидират своите методи за измерване съгласно насоки, предоставени от Генерална дирекция за здраве и безопасност на храните на Европейската комисия.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*