Д-р Ирен Петрова: ОБЕЗДВИЖВАНЕТО Е ПРЕДПОСТАВКА ЗА ДЕГЕНЕРАТИВНИ ПРОМЕНИ

 

Снимка: УМБАЛ „Александровска“

Д-р Ирен Петрова е потомствен лекар. Специалист е в отделението за диагностика и лечение на остри мозъчни инсулти и вестибуларни нарушения в Клиника по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“. Невролог – с  над 25-годишна практика. Има и специалност отоневрология. Редовно участва в национални и международни симпозиуми и конгреси по неврология.

Какво представлява ишиасът?

Ишиасът не е медицинско понятие. Тук се включват проблеми в поясния отдел, в шията и по-рядко в торакалния отдел, тоест говорим за една дегенеративна, ставна и дискова болест. Пациентът например може да има тежки спондилозни промени със стеснение на спиналния канал, дискови протрузии или дискови хернии.

Какви са причините?

Може да има наследственост, най-често – хлабава съединителна тъкан. Необичайни натоварвания, особено в тийнейджърска възраст, когато се практикуват различни спортове (баскетбол, волейбол, борба, вдигане на тежести и др.), могат да доведат то такива промени. А с напредване на възрастта тези проблеми се увеличават. Обездвиженият начин на живот, дългото седене в офис пред компютър, неудобна поза на работното място също са предпоставка. Понякога по-тежката физическа работа също води до дегенеративни промени. Дори някаква травма (битова или при катастрофа) може да предизвика счупване или разместване на прешлени.

Какви са симптомите?

Първоначално – болка в съответната област (поясна или шийна), чувство на скованост или стягане, защото се повишава тонусът на мускулатурата. След това може да се появи болка по единия или другия крак, едната или другата ръка. Понякога има и изтръпване в съответната зона на ръката или крака. А в най-тежките състояния се получава и пареза, тоест ограничава се подвижността в единия или другия крак, едната или другата ръка.

Как се поставя диагнозата?

Извършва се някакво невроизобразяващо изследване. Рентгеновата снимка обаче не е много информативна. А скенер не може да се прави на много нива заради облъчването. Затова най-удачното изследване е ядрено-магнитният резонанс. Той може да обхване всичко от шията до поясната област, а и няма радиация. За съжаление по НЗОК има ограничение за такова изследване, дори и в болниците. Пациентът примерно трябва да е с продължаваща болка от няколко месеца, което е предпоставка за наличие и на друг проблем. При появяваща се пареза човек внезапно почва да шляпа. След това се забелязват смущения в уринирането, което вече налага по спешност изследване с ядрено-магнитен резонанс. Но никога не се прави невроизобразяващо изследване, ако не е препоръчано от лекар.

Какво е лечението?

Лечението се започва не с болкоуспокояващи (аналгини, парацетамоли, седалгини и др.), които се прилагат за друг вид болка, а с нестероидни противовъзпалителни средства. За такива, които се вземат през устата, трябва много да се внимава, за да не доведат до тежки проблеми със стомаха и червата. В домашни условия в терапията могат да се използват мускулни инжекции или ректално –  свещички (ако човек не страда от хемороиди ), а в болница – и венозни инжекции. При сетивни смущения се прилагат и витамини от група B. Ако пациентът има стягане във врата, се използват миорелаксанти.

Кога се прави физиотерапия?

Физиотерапия в острата фаза (поне първите десет дни) не се извършва, защото ще влоши проблема. А доста хора си правят топлинни процедури – слагат си загряващи възглавнички или топла вода, което обостря болката. В подострата фаза вече е хубаво да се премине към физиотерапия.

А кога се налага балнеолечение?

Балнеолечение може да се приложи след физиотерапията. И е хубаво физиотерапия и балнеолечение да се правят два пъти в годината. В България има доста балнеосанаториуми.

Важно е човек с такива здравословни проблеми да спи на твърдо легло. Понякога се налага тези пациенти да носят и лумбостати. Така оплакванията намаляват с около 50 процента.

Йогата помага ли при такива проблеми?

Да. Фитнесът също. А най-добрият спорт е плуването. Ако пациентът не умее да плува, подходящи са водната аеробика или гимнастика.

Ако човек реши да отида при чакръкчия, какво да очаква като резултат?

Рядко има ефект. Много често оплакванията се засилват. Най-страшното, което може да стане, е да получи някакво счупване, особено при дисковите хернии. Има случаи, в които човек внезапно се обездвижва. Все пак не бива да забравяме, че чакръкчиите не са с медицинско образование.

Докато един пациент се ориентира какъв му е проблемът, с какво може да се обърка?

Много често – с коксартроза, тоест засягане на тазобедрената става.

Каква превенция може да се прави в домашни условия?

Важно е човек да няма застоял начин на живот. Колкото е възможно – да ходи повече пеша. Да плува.

Препоръчва ли се ваканция на море на такива пациенти?

Да. Таласотерапията е много полезна.

Екатерина Димитрова

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*