СЪДОВИ ХИРУРЗИ СПАСИХА ЖИВОТА НА 81-ГОДИШНА ЖЕНА СЛЕД 10-ЧАСОВА СЛОЖНА ОПЕРАЦИЯ

Снимка: УМБАЛ "Лозенец"

Екипът на отделението по съдова хирургия на УМБАЛ „Лозенец“ извърши изключително сложна интервенция на възрастна жена (81 г.) с множество придружаващи заболявания и болки в корема, съобщиха от лечебното заведение. По време на прегледа е установена много голяма (над 7 см) симптоматична абдоминална аневризма, обхващаща всички висцерални артерии, както и аневризми на двете общи илиачни артерии.

„Това е опасно състояние, което налага навременно лечение поради висок риск от животозастрашаващо разкъсване на аневризмата, когато голямо количество кръв се излива в коремната кухина“, коментира д-р Асен Тодоров.

Създадената в лечебното заведение специална комисия с работещите в тясно сътрудничество съдови хирурзи, кардиолози, кардиохирурзи, образни диагностици и анестезиолози, разгледа случая и взе решение за извършване на комплексна ендоваскуларна процедура.

Според научната литература и световните препоръки индикациите за провеждане на такъв тип процедура са увеличеният риск от смъртност и големият размер на абдоминалната аневризма със заплащваща руптура (разкъсване).

За да спаси животът на жената, съдовите хирурзи взеха решение да използват един от най новите подходи в медицината – персонализирано моделирана и адаптирана от хирург протеза. В такива случаи с помощта на редица измервания и прецизни изчисления съдовите хирурзи модифицират ендопротезата специално за нуждите на конкретния пациент. След това в стерилна среда се изработват фенестрациите (отворите) на протезите, чрез които жизненоважните органи получават кръв.

Уникалното в тази интервенция е, че е изработена протеза с четири фенестрации (отвора). Следващата стъпка е поставяне на специални стентове в четирите висцерални артерии (двете бъбречни артерии, целиачната артерия и мезентериалната артерия). Едновременно с това се извършва изключване на двете илиачни аневризми. Съчетанието на абдоминална и илиачна аневризма се наблюдава в 30% от случаите. Тази патологична комбинация изисква значителни теоретични и хирургични умения.

В конкретния случай операцията продължи близо десет часа. Чрез малки разрези в областта на бедрените артерии, под рентгенов контрол в хибридна операционна зала, д-р Асен Тодоров и неговият екип спасиха живота на възрастната жена и й дадоха шанс да живее нормално. Благодарение на професионализма на ръководителя на клиниката по анестезиология и интензивно лечение и анестезиолозите д-р Петрова и д-р Гълъбов животът на пациентката е извън опасност.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*