ИЗПИСАХА ПЪРВИЯ ЗА ГОДИНАТА ПАЦИЕНТ У НАС С ТРАНСПЛАНТРАНО СЪРЦЕ

Лекарите от УМБАЛ „Св. Екатерина” изписаха първия за годината пациент с трансплантирано сърце, съобщиха от лечебното заведение. Той е в добро общо състояние, възстановен физически и напълно готов за ресоциализация в обществото.

Трансплантацията бе извършена на 2 януари 2024 година от екипа на проф. Димитър Петков, кардиохирург и изпълнителен директор на УМБАЛ “Св. Екатерина”, след като пациентът живя шест месеца с изкуствено сърце. Трансплантацията след изкуствено сърце е значително по-сложна операция в сравнение с пациент, който не е бил сърдечно опериран преди това.

Продължилият едномесечен престой бе наложителен, тъй като трансплантираният орган показа признаци на отхвърляне и се наложи серия от биопсии, промяна в терапията до стабилизиране на общото му състояние. Грижите затова бяха поверени на доц. Филип Абединов и реанимационния екип на болницата.

Заслуга има и клиниката по патоанатомия, която с бързите и точни резултати от хистологичните изследвания, в резултат на биопсии насочваха лекуващите лекари към правилното доуточняване на терапията.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*